El vicesecretari de Política Social i Sectorial del PP, Javier Maroto, ha afirmat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, “s’ha convertit en el polític més solitari de Catalunya perquè "gent afina a ell diu que no el segueix, alguns dels partits que fins ara el secundaven ja no el segueixen, i inclús funcionaris de la Generalitat diuen que no el segueixen".

En un curs d’estiu a Pamplona, Maroto ha assegurat que la Generalitat diu “que ho farà però mai firma el decret del referèndum, diu que tindrà urnes però ningú firma el decret de les urnes”.

El dirigent popular ha demanat a Puigdemont que “recapaciti” i “si no és capaç ell mateix de firmar el que diu, que posi ordre a Catalunya i es comenci a parlar dels problemes que de veritat preocupen als catalans, que tenen a veure amb aspectes socials, econòmics i d’ocupació a la resta d’Espanya”.

Maroto també s’ha referit a l’entrada de la Guàrdia Civil al Parlament en busca de proves per a la investigació del cas del 3% i ha afirmat que la Guàrdia Civil “compleix amb la seva funció”. “És evident que hi ha un cas molt important de presumpta corrupció a Catalunya que afecta a un partit que ha estat al Govern i es fonamental facilitar la feina de la Guàrdia Civil en tots els àmbits que tinguin a veure amb la investigació d’aquests fets”, ha valorat Maroto.