El periodista Francisco Marhuenda, director de La Razón, podria quedar-se sense el títol de comissari honorífic de la Policia espanyola que en el seu moment li va atorgar el polèmic Jorge Fernández Díaz, ara exministre de l’Interior, i sobre el qual pesa la sospita d’haver estat el director d’orquestra de l’Operació Catalunya.

El successor de Jorge Fernández, Juan Ignacio Zoido, ha pres ara la determinació de “sol·licitar un informe” sobre el nomenament, per avaluar si realment Marhuenda va ser mereixedor d’un càrrec que s’atorga “a aquelles persones que, no havent pertangut a l'esmentat cos, s'haguessin distingit pels mereixements contrets en virtut de la tasca realitzada a favor del mateix”, sense que s’haguessin fet públics quins havien estat aquests "mereixements".

El ministre Zoido ha anunciat aquesta intenció de revisar l’expedient poc després que el portaveu del PSOE a la comissió d’Interior del Senat, Francisco González Cabaña, li demanés directament si tenia intenció de “cessar el comissari honorífic Francisco Marhuenda”.

Un nomenament polèmic

Val a dir que el nomenament de Marhuenda ha estat polèmic des del primer dia, en primer lloc per formar part d’una sèrie de decisions discutibles per part de Jorge Fernández, en les quals s’inclouen les medalles concedides a Mares de Déu, com la Medalla d'Or al Mèrit Policial amb caràcter honorífic a la Cofradía María Santísima del Amor l'any 2014 i la Gran Creu de l'Orde del Mèrit de la Guàrdia Civil a la Verge del Pilar l’any 2012, i en segon lloc per tractar-se d’un periodista clarament vinculat al Partit Popular, que va ser diputat pel PP al Parlament de Catalunya el 1995 i que després d’una trajectòria per l’administració d’Aznar va ser catapultat a la direcció de La Razón.

A més, el Sindicat Unificat de la Policia (SUP) ja havia demanat la retirada del nomenament en entendre que s'havia dut a terme de manera "injusta" perquè s'havia fet "sense explicació ni motiu” i perquè no es tenia cap constància que Marhuenda hagués realitzat "cap acte” que el fes mereixedor del nomenament. De fet, el sindicat policial considerava que el nomenament havia obeït només a “raons personals” per part del ministre i va presentar una querella, que va ser desestimada. El PSOE també porta temps exigint la retirada de la distinció.