El ministre d’Exteriors en funcions, José Manuel Garcia Margallo, ha revelat aquest migdia a Barcelona que quan va arribar al ministeri va impulsar la creació d’un grup de treball sobre Catalunya. El grup, anomenat “Montserrat”, es reuneix cada divendres per “buscar solucions afectives a l’encaix de Catalunya”.

"És un grup de geometria variable format per experts de diversos àmbits", ha apuntat Margallo, que va ser qui va redactar el document de treball enviat a les ambaixades per "explicar el relat constitucionalista".

En un col·loqui amb el també ministre en funcions i candidat del PP per Barcelona, Jorge Fernández Díaz, Margallo ha assegurat que dedicarà la seva carrera política i acadèmica a evitar “que no es produeixi el desastre de dinamitar la nació més antiga d’Occident”.

En aquest sentit, el responsable de la cartera d’Exteriors ha advertit als independentistes que, en aquestes qüestions, “el partit es juga fora i si els altres -és a dir, les Nacions Unides- no et reconeixen com a Estat”, la situació és molt complicada.

Margallo ha apuntat que cal millorar algunes qüestions com, per exemple, el model de creixement econòmic. En aquest sentit, ha apuntat que el govern espanyol ha potenciat les exportacions i que això ha beneficiat especialment Catalunya i València.

"Estem molt bé junts i Catalunya és una part essencial d'Espanya", ha conclòs. 

El 26-J es jugarà a penals

Respecte a l’escenari que s’obre arran del 26-J, Margallo ha assegurat que “es jugarà als penals” i que “arribarem a la matinada sense saber el resultat”.

Margallo ha apostat que si PSOE-C’s tenen més vots que PP intentaran investir Sánchez com a president. Si no arriben a un acord, el ministre ha pronosticat que intentaran impulsar un govern d’unitat popular entre PSOE i Unidos-Podemos. “En aquest cas, la incògnita és saber si el dirigirà Pablo Iglesias o si serà Pedro Sánchez qui es converteixi en president nominal durant un període determinat”, ha advertit.

En aquest sentit, ha posat com a exemple la situació a València “on hi ha un president nominal, Ximo Puig, però qui mana de veritat és Mònica Oltra” i a “Catalunya passa el mateix”, ha dit en referència a la CUP. 

Per tot això, ha afirmat que el  millor per Espanya és un govern dels tres partits constitucionalistes, PP, PSOE i C's.