L'exministre d'Afers Exteriors José Manuel García-Margallo ha assegurat que, després d'aquest 1 d'octubre, "l'independentisme comença a guanyar-se l'opinió pública internacional". Segons Margallo la votació no es pot qualificar de referèndum, sinó d'"un acte de mobilització per guanyar-se la batalla mediàtica".

"És un acte il·legal i difícilment pot qualificar-se de referèndum. Crec que ha estat un acte de mobilització, una demostració de força per guanyar la batalla mediàtica", ha dit en declaracions a La Sexta. En la seva opinió, el que pretenen els líders independentistes és guanyar-se a la BBC i al The New York Times per "bolcar l'opinió pública en contra d'un Estat de Dret consolidat com és Espanya".

García-Margallo sosté que quan la Generalitat de Catalunya es va adonar que no anava a aconseguir el reconeixement de la comunitat internacional i, en particular, el de la Unió Europea, es va centrar a intentar "demostrar que hi ha una lluita entre un Estat repressor que no respecta els principis fonamentals de l'Estat de dret "i" una opinió pública que simplement vol expressar el seu dret a decidir ".

"Aquest relat, per desgràcia, en els últims mesos ho estan expandint per tot Espanya" i és secundat per "Podem, Bildu i tots els que volen destruir l'edifici constitucional de 1978", ha assenyalat.

L'exministre ha lamentat que el relat de la Generalitat "s'estigui imposant sobre les raons d'Espanya", tenint en compte que "fonamentalment, el partit es juga fora". Com a exemple, ha esmentat a la ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, que ha lamentat els incidents violents i ha demanat que "es deixi a la gent votar".

Procés de sedició

En el que considera "un procés de sedició claríssim" que qualsevol Govern tindria "l'obligació d'avortar", García-Margallo veu probable que es produeixi una declaració unilateral d'independència, en aquest cas creu que "caldrà aplicar l'article 155 de la Constitució i suspendre de funcions "als responsables de les institucions catalanes per actuar contra la Constitució i l'Estatut d'Autonomia.

"I cal explicar molt bé quines són les raons d'Espanya en totes les cancelleries i totes les organitzacions internacionals i en els mitjans de comunicació, perquè l'ofensiva és tremenda i està sent contrarestada amb certa debilitat per part del Govern espanyol", ha manifestat .