L’exministre d’Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha qualificat de “cop d’estat” la declaració d’independència -encara sense efectes- feta per Carles Puigdemont aquest dimarts, i ha assegurat que si encara fos ministre demanaria el “restabliment immediat de la legalitat” per acabar amb el “caos”.

En aquest sentit, Margallo assegura que l’article 155 no representaria “ni la suspensió de l’Estatut ni la derogació de l’autonomia”, sinó que permetria al govern espanyol d’adoptar “totes les mesures necessàries” per tal que la Generalitat “acompleixi amb les obligacions incomplertes o deixi d’afectar a l’interès general”.

“Cal garantir que qui encapçali la Generalitat estigui dins la legalitat”, ha afirmat Margallo, que insisteix que el govern actual ha comès un “cop d’estat en tota regla”. “Cop d’Estat vol dir intentar alterar l’ordre legal per procediments fora de la llei”, ha afegit. Així, si l’independentisme vol introduir el dret d’autodeterminació ho ha de fer via l’article 168 de la Constitució, assegura.

Sobre com encarar la “qüestió catalana”, l’exministre d’Afers Exteriors ha reconegut que “no es resoldrà només amb mesures administratives o penals”, sinó que “imaginant un marc jurídic i constitucional diferent a l’actual”. En aquest sentit, diu que és més de Francesc Cambó, que parlava de “canalitzar” la qüestió catalana, i menys de José Ortega y Gasset, que defensava la “conllevancia”.

“Jo no concebo una Espanya sense Catalunya ni una Catalunya fora d’Espanya i de la Unió Europea”, ha assegurat, per afegir que cal un “nou encaix” de Catalunya, però “sempre” dins d’Espanya.