José Manuel García-Margallo no se li escapa ni una. El ja exministre d'Exteriors ha volgut deixar-ho tot lligat abans de deixar el Ministeri i fer el traspàs a Alfonso Dastis i, precisament per això, va enviar un informe als principals governs europeus i als Estats Units per avisar-los que les autonomies no poden firmar amb altres regions estrangeres acords que sobrepassin les seves competències.

Així ho publica El Punt-Avui, que ha tingut accés a l'informe de tres pàgines, i que assegura que el document té per objectiu adoctrinar Europa i els EUA en el tracte a delegats i governs autonòmics espanyols.

De fet, l'informe és una actualització d'un altre que ja havia enviat en altres ocasions a les conselleries europees i arriba just després que el president del Govern, Carles Puigdemont, signés un conveni de col·laboració amb la presidenta de l'Illa de França, Valérie Pécresse, relacionat amb àrees com l'educació, la innovació biomèdica i la recerca.

Ignorar Catalunya

L'informe suggereix de manera clara a les autoritats mundials que ignorin Catalunya posant per escrit que "l'ambaixada d'Espanya igualment demana la col·laboració del Ministeri d'Afers Estrangers d'evitar respondre a possibles notes verbals de la delegació d'una comunitat autònoma espanyola" i compara aquestes delegacions amb "oficines privades".

En aquest sentit, el document també pretén deixar clar que "les delegacions de les comunitats autònomes a l'estranger no són ambaixades" i que, per tant, "no tenen autoritat legal per utilitzar els instruments diplomàtics per comunicar-se amb les autoritats governamentals". Per evitar-ho, l'escrit proposa que totes les comunicacions provinents de Catalunya passin, obligatòriament, per l'ambaixada espanyola.