Els unionistes —i molts espanyolistes que freguen els ideals de l'extrema dreta— tornen a la càrrega. Després que diumenge protagonitzessin una manifestació multitudinària al centre de Barcelona per reclamar la unitat d'Espanya, demà 12 d'octubre tornaran a omplir els carrers de la capital catalana i, molts, tornaran a viatjar des de Madrid a Catalunya per fer veure al Govern que hi ha una part dels catalans que se senten espanyols, malgrat alguns hagin de fer unes quantes hores de cotxe, tren o autocar per arribar a la ciutat comtal.

Diverses entitats han convocat concentracions al llarg del dia i han demanat, com ja van fer diumenge, que no es porti cap tipus de símbol "que no defensi els valors democràtics" perquè serà "una manifestació cívica i unitària". Així ho ha posat de manifest Societat Civil Catalana, l'organitzadora d'aquesta mobilització, que sortirà a les 11 hores de la Pedrera i arribarà a les 12 hores a la plaça Catalunya.

A aquesta manifestació s'hi han sumat, entre d'altres, Empresaris de Catalunya i el moviment 'Espanya i Catalans', que avui encara demana voluntaris per l'"esdeveniment".

També hi serà l'entitat transfòbica HazteOir.org, que ha posat a disposició dels madrilenys autobusos per viatjar a Barcelona a canvi de fer un "donatiu voluntari".

España Generosa també agafa l'exemple d'HazteOir i, tot i que en un tuit de la Fundación Villacisneros asseguren que posarà autobusos gratuïts, dins del web d'España Generosa es pot llegir que el preu de la plaça és de 25 euros i, precisament per això, deixen anar que, si es vol, es pot col·laborar amb algun donatiu. Aquests autobusos sortiran aquesta nit de la capital espanyola i arribaran aquest dijous aviat a Barcelona.

Somatemps i La Traca, que es defineix com "un dels grups més actius de joves al carrer i que han netejat Catalunya de propaganda secessionista, seran, amb la resta, a la concentració de Societat Civil.

Un dels elements més curiosos d'aquesta manifestació espanyolista serà el seu lema: “Catalunya sí, Espanya també”. Per què? Es recupera l’eslògan electoral del Partit Popular de Catalunya a les eleccions al Parlament de 2012. En els primers comicis amb la independència sobre la taula, la popular Alicia Sánchez-Camacho va emprar el mateix lema per a reivindicar la unitat d’Espanya. Ara, Societat Civil Catalana copia el missatge per a la seva manifestació.

Cartell PP Alicia Sánchez Camacho 2012

Manifestació falangista

No totes les manifestacions espanyolistes convocades pel 12-O aposten per un clima de convivència. Un clàssic que es torna a repetir, un any més, és la concentració convocada per Democracia Nacional, Falange Española i Movimiento Católico Español. Aquesta tindrà lloc a les 11:30h a la plaça Sant Jordi de Montjuïc.

L’any passat, un centenar de radicals es van manifestar sota el mateix lema que l’any passat: “A defensar Espanya!”. I ho van fer amb violència: cremant estelades, portant banderes espanyoles preconstitucionals i cridant frases racistes com “Espanya, cristiana i no musulmans” o “Forcadell i Homs a presó”. Aquest any, després de l’1-O i de la declaració d’independència del president Puigdemont res no fa preveure que l'escalada verbal i violenta dels falangistes baixarà.