Des que s'ha conegut la intervenció policial a les conselleries d'Exteriors i Governació, la gent s'ha començat a concentrar a la Via Laietana. Cap a un quart de nou, els manifestants han tallat la Via Laietana i la Guàrdia Urbana ha desviat els cotxes cap a una altra banda. Molts treballadors del sindicat Comissions Obreres, veí a la conselleria d'Exteriors, han sortit al carrer amb les seves banderes i s'han sumat a la concentració.

WhatsApp Image 2017 09 20 at 11.43.30

Exteriors 

Al departament d'Exteriors unes 300 persones s'han concentrat i han cantat Els SegadorsL'Estaca, "Votarem", "Drets nacionals i drets socials" i "Fora les forces d'ocupació". Les banderes de CC.OO. es combinaven amb les estelades i amb cartells de "Vull votar". Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra han tallat el carrer i poc a poc s'ha anat sumant gent a la concentració. Entre ells hi havia la diputada de la CUP, Mireia Boya, i el líder de Catalunya Sí Que es Pot Lluís Rabell.

 

Rabell crida a sortir al carrer

Rabell ha afirmat que tothom ha de sortir avui al carrer, perquè es tracta d'un "atac a l'autogovern": "pensis el que pensis de l'1-O avui s'ha de sortir al carrer perquè és un atac a les llibertats més bàsiques" i ha afegit que això és pitjor que l'aplicació de l'article 155, perquè s'ha fet sense ni tan sols l'aprovació i el control del Senat.

WhatsApp Image 2017 09 20 at 15.41.02

La sortida de la Guàrdia Civil

Els concentrats s'han mantingut a la porta de la Conselleria. Quan ha intentat sortir la comitiva judicial, cap a les 12h, algunes persones han intentant bloquejar els cotxes de la Guàrdia Civil, i tan sols n'ha pogut sortir un, arrollant a un manifestant. Els concentrats s'han assegut al terra per bloquejar els vehicles. Els Mossos s'han desplegat per protegir a la Guàrdia Civil i han estat fent de barrera dels manifestants fins a les 18h, quan tan sols quedava un centenar de manifestants. En aquest moment els antidisturbis dels Mossos s'han desplegat i han facilitat la sortida de la Guàrdia Civil, que s'ha produït en uns moments de gran tensió. Els manifestants han cridat consignes contra els Mossos: "Vergonya, vergonya", "Els Mossos també són forces d'ocupació", "No teniu fills, pares i germans?" o "Els Mossos ens haurien de defensar".  La tensió ha crescut quan tres furgonetes dels Mossos han quedat encerclades pels manifestants, però aquests no han carregat i han acabat per poder sortir.

A Governació també

A uns 300 metres de la concentració a Exteriors, Via Laietana amunt, s'ha realitzat una altra manifestació davant el departament de Governació, l'accés al qual era controlat per la Guàrdia Civil. La gent ha fet crides com "Fora les forces d'ocupació" o "La solució no és la repressió". El nombre de gent ha anat creixent durant el matí i, cap a les dotze, eren al voltant de 300 persones cantant "Els segadors", "L'estaca" i "El Virolai". Al voltant de les 14:15 la comitiva ha abandonat la seu, on els manifestants han dipositat clavells i cartells en favor del referèndum.