Més de 3.000 estudiants s'han manifestat aquest matí contra del sistema de revàlides imposat pel Ministeri d'Educació. Els manifestants, convocats pel Sindicat d'Estudiants (SE) a plaça de Sant Jaume de Barcelona, han mostrat la seva oposició frontal a les proves finals d'avaluació d'ESO i Batxillerat, que preveu la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE). Els organitzadors han reclamat que el ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, es comprometi per escrit que el nou sistema es derogarà, abans que s'hagi arribat a aplicar.

Amb una pancarta que duia el lema 'Fora les revàlides franquistes', els manifestants han corejat consignes a favor de l'educació pública, en contra de les privatitzacions i han culpat les polítiques educatives del Partit Popular. Segons el sindicat organitzador, el seguiment d'aquesta vaga estudiantil ha estat del 85%.

El sistema de revàlides

Les revàlides previstes per la LOMCE es constitueixen com unes avaluacions finals per poder aconseguir els títols de l'ESO i el Batxillerat. Però, en què consisteixen? En una prova de tres parts amb un màxim de 350 preguntes, la primera d'elles inclourà un màxim de 200 preguntes de les quatre matèries generals de les assignatures troncals. La segona avalua, a través d'un màxim de 100 preguntes, les optatives. La tercera constarà d'un màxim de 50 preguntes sobre les específiques.

S'estableix que per aconseguir el títol de l'ESO i el Batxillerat caldrà aprovar dues de les tres parts. Andalusia, Catalunya i País Basc, entre d'altres comunitats autònomes, s'han oposat a la seva aplicació.