Desenes de milers de persones han respost a la crida d'urgència que unes entitats sobiranistes sense president han fet. Des del centre de Barcelona, amb espelmes enceses a la mà, s'han reunit a l'avinguda Diagonal aquest dimarts per enviar un missatge directament a la presó de Soto del Real, a Madrid, on es troben des d'aquest dilluns a la nit els dirigents de l'ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. "No esteu sols", han cridat reiteradament. S'ha convertit en el lema d'una protesta més improvisada que organitzada.


La concentració estava convocada a les vuit en punt del vespre, però a dos quarts ja començava omplir-se la confluència del passeig de Gràcia amb l'avinguda Diagonal. Els manifestants han anat omplint aquest últim carrer fins a la plaça de Francesc Macià. A la cruïlla inicial, davant la imatge de milers d'espelmes enmig de la nit, els líders accidentals de les entitats sobiranistes han fet els seus parlaments.

Manifestació Sànchez i Cuixart - Sergi Alcàzar

Entre crits de "presos polítics llibertat", "ni un pas enrere" o "tots som Jordi", la concentració s'ha desenvolupat en un clima de pacifisme i tranquil·litat, malgrat la tensió dels esdeveniments polítics. S'han repartit cartells on s'hi podia llegir "Help Catalonia" (ajudeu Catalunya), "Llibertat: us volem a casa" o el "Llibertat Jordis" que s'ha popularitzat a través de les xarxes socials. La protesta ha acabat amb uns llargs minuts de silenci, aplaudiments, el cant d'Els Segadors i crits de "llibertat". El cantautor Cesk Freixas hi ha posat la nota musical amb el "Què volen aquesta gent que truca de matinada".

El vicepresident de l'Assemblea Nacional Catalana, Agustí Alcoberro, ha defensat que, per cada veu escapçada, se n'aixecaran cinc més per defensar la democràcia i la llibertat. En la mateixa línia, el portaveu d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha promès que mantindran la feina feta per Sànchez i Cuixart: "Els Jordis són els nostres dos primers presos polítics, i mentre siguin a la presó, hi haurà un Agustí, un Marcel o qualsevol de nosaltres que pujarà dalt d'un escenari per defensar les llibertats del nostre país i la democràcia". Han reiterat la crida a continuar-se mobilitzant.

Manifestació suport Sanchez Cuixart - Sergi Alcàzar
Espelmes Cuixart Sanchez - Sergi Alcàzar

Durant el transcurs de la manifestació, també s'ha llegit un manifest que denuncia que s'ha creuat una línia vermella i alerta que, amb la vulneració de drets als catalans, "hi perden tots els ciutadans europeus". Segons el text, l'objectiu de l'Estat és "desactivar" les entitats per "justificar" la repressió contra la ciutadania. "Encara no han entès que això no va de noms propis: aquest procés neix al poble", afirma. "No demanem clemència: exigim justícia", conclou el document.

El to solemne i més tranquil ha estat trencat en algunes ocasions quan l'helicòpter de la Policia Nacional espanyola ha fet acte de presència en sobrevolar l'avinguda Diagonal. Ho ha fet en diverses ocasions, en vols circulars, a poca velocitat i a poca alçada de terra. Els manifestants han respost aixecant les espelmes, xiulant fort, reclamant la llibertat dels presos polítics i cridant "fora les forces d'ocupació".

El Jaume, de 58 anys, ha vingut a la capital des de Gelida, a l'Alt Penedès. A part de denunciar l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, també afirma que es manifesta "per ser un més en aquesta colla tan magnífica que hi ha al carrer, per fer pinya". No confia que els líders de l'ANC i Òmnium surtin aviat de Soto del Real, però recorda que l'esperança és l'últim que es perd. Sí que confia en el Govern, que sabrà com actuar: "Com diuen aquí, ni un pas enrere. Ja no podem retrocedir, no ens ho podem permetre. Seria una enorme desil·lusió per tanta i tanta gent...".

Manifestació suport Sanchez Cuixart - Sergi Alcàzar
Manifestació Sànchez Cuixart Jordis - Sergi Alcàzar

"No pot ser el que està passant, és intolerable", denuncia la Pilar, una veïna de Barcelona de 69 anys, que diu que no es perd ni una manifestació. De fet, està disposada a sortir al carrer tantes vegades com faci falta, fins que es proclami la independència. "Ens tocarà sortir molt. Malauradament això va per llarg".

Sense anar més lluny, aquest mateix dissabte a les cinc de la tarda hi ha convocada una nova mobilització a Barcelona. Les mateixes entitats anunciaran en els pròxims dies noves activitats per mantenir viva la veu dels carrers.