El Passeig Lluís Companys s'ha convertit en el punt de concentració dels militants sobiranistes en suport a la proclamació de la República Catalana. Ben a prop d'un Parc de la Ciutadella blindat pels Mossos d'Esquadra, i amb els helicòpters de Policia Nacional i Guàrdia Civil sobrevolant l'acte, els independentistes han començat a concentrar-se ben aviat. A les 16h ja hi havia uns centenars de persones, tot i que l'inici de la concentració, convocada per l'ANC, Òmnium Cultural i altres grups independentistes, era previst a les 18h. A l'hora d'inici el passeig ja era ple de gom a gom. amb una gent molt variada: joves i no tan joves. Gent amb estelades, amb banderes rojes, amb pancartes, però també gent sense cap símbol visible, només amb molta fermesa.

Decidits

Els assistents es mostren partidaris, sense dubtes, de la independència. La repressió policial de l'1-O no ha fet sinó incrementar el sentiment independentista. I tothom aquí espera que arribi el moment en què l'independència es declari. La suspensió de la sessió a les 18h genera moviment, però la gent està disposada a passar moltes hores avui ben a prop del Parlament. Molts ja estan convençuts que hauran de passar bona part de la nit aquí.

Espera difícil

L'ambient de la concentració d'avui no és de festa. Ha estat patent l'absència gairebé absoluta de nens, i la gent manté viu el record de la repressió de l'1-O ("Ni oblit, ni perdó", deien les samarretes dedicades a aquell dia). L'expectació és màxima, perquè ni tan sols és segura la declaració d'independència. En qualsevol cas, no hi ha música, ni xampany, ni confetti. Els assistents mostren fermesa, però no obliden la capacitat repressiva de l'Estat i les dificultats que poden sorgir d'ara endavant.

Pendents del Parlament

Dues grans pantalles, al centre del passeig Lluís Companys, al davant de la porta del controvertit Palau de Justícia, transmeten al minut allò que passa al Parlament, però també el que es debat sobre Catalunya al Consell de les Regions d'Europa. El públic en alguns casos xiula les intervencions dels líders unionistes, però majoritàriament està a l'espera de la proclamació de Puigdemont. L'expectació de la premsa també és màxima: hi ha mitjans de tot el món a l'espera d'aquest moment.

Del clímax a la baixada

El discurs de Puigdemont, llargament esperat, ha despertat entusiasme. Malgrat el to moderat dels seus inicis, ha estat aplaudit. I ha tingut un dels seus punts més àlgids quan ha descrit el procés fent una llista de greuges al govern espanyol que ha estat llargament aplaudida. El clímax ha arribat quan ha anunciat que proclamaria la independència, una afirmació que ha provocat furor. Aplaudiments, crits, lemes... Però quan de seguida ha avisat que suspendria la proclamació d'immediat un jerro d'aigua freda ha caigut sobre la gent, que ha reaccionat amb fredor. "Ens la tornaran a fotre", sentenciava un home prop de l'Arc de Triomf. Fins i tot s'ha sentit algun xiulet molt aïllat. Per a la majoria, decepció. I quan Arrimadas ha començat el seu torn de paraula, l'han xiulat i han marxat.