Milers de persones s'han concentrat davant la conselleria d'Economia durant tot el dia —i encara ara— per barrar el pas als guàrdies civils que a primera hora del matí han entrat al departament d'Oriol Junqueras. "Aquesta nit la passareu aquí", adverteixen els concentrats en un dels clams més corejats.

Dins de la conselleria queden una desena de persones del departament i els agents, que a dos quarts de deu han acabat l'escorcoll.

Al llarg de la tarda, els tres vehicles de la Guàrdia Civil amb què s'han presentat els agents han desaparegut sota la gentada que s'hi ha enfilat al damunt posant a prova els amortidors amb el "voti, voti, voti" i el "In-inde-independència". És per aquesta raó, que una altra de les crides dels manifestants en to d'avís era: "Esta noche os vais sin coche". De fet, un dels vehicles s'ha quedat sense matrícula i han perdut algunes peces, a banda de les rodes que han petat.

A última hora de la tarda, mentre les entitats negociaven amb la Guàrdia Civil s'ha instat els concentrats que baixessin dels sostres dels vehicles. A hores d'ara, els serveis de seguretat de l'Assemblea intenten fer un passadís perquè puguin sortir els vehicles. Les diputades de la CUP Mireia Boya i Eulàlia Reguant s'han enfilat a un dels vehicles per demanar col·laboració i calma a la gent.

"Votarem", "No tenim por", "Esto con Franco sí passava" i "els carrers seran sempre nostres", són alguns dels lemes que s'han repetit al llarg de la tarda. Cada cop que des del balcó del davant de la conselleria una cadena espanyola feia les seves connexions en directe, els concentrats esclaten: "premsa espanyola, manipuladora!".

En general, però, ha dominat el to festiu i irònic i el "dónde están las papeletas" s'ha convertit també aquí en un dels hits. A les portes del departament, molts diputats de JxSí han fet guàrdia tot el dia —els de la CUP s'han hagut de concentrar bona part de la jornada a la seva seu—. Els ha acompanyat la gent que ha anat arribant. Molta gent jove. 

Junqueras, que ha estat la major part del dia al Palau de la Generalitat, també s'hi ha presentat, igual com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que s'hi ha atansat després de pronunciar una declaració institucional a la Cambra catalana.

A les sis de la tarda han començat a aparèixer amanides i ampolles d'aigua que es repartien entre els presents.

Als balcons del departament s'hi han penjat estelades i banderes del referèndum, però un dels moments més celebrats ha estat quan una immensa pancarta s'ha penjat des del terrat de l'edifici que fa cantonada amb Gran Via amb el lema The Catalan Republic

S'ha cantat repetidament Els segadors i L'estaca, però també La flama d'Obrim pas, que ha sonat a través dels altaveus.

"No volem una altra dictadura", adverteixen els presents, que ara mateix i al crit d' "aquí comença la nostra independència" no sembla que tinguin massa pressa per marxar.

No obstant, la intervenció a quarts de dotze dels responsables d'Òmnium i l'Assemblea, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, enfilats dalt d'un dels vehicles de la Guàrdia Civil, ha emplaçat els presents a marxar a partir de mitjanit i a concentrar-se, de nou, aquest dijous a l'Arc de Triomf en una mobilització permanent -"si cal amb tendes de campanya"- fins que els detinguts tornin a ser a casa.

"Ni un pas enrere", han replicat centenars de veus que els envoltaven. La gent, però, ha començat a marxar.