Les notícies de la manifestació dels catalans a Brussel·les han estat aquest dijous les més llegides de la premsa belga. En tres dels quatre diaris de referència ho eren encara a les sis de la tarda, hores després que acabessin tant la marxa com els discursos.

Era el cas dels dos diaris més progres (Le Soir, en francès; De Morgen, en neerlandès) i del més, diguem, centrista, La Libre Belgique, on el tema figurava com el segon més llegit de la setmana. A Der Standaard, equivalent flamenc de la Libre, les informacions de la mani no figuraven entre les cinc més llegides, però seguien a la primera pantalla de la portada:

Le Soir

La LIbre Belgique

De Morgen

No té res d’estrany: Brussel·les no havia vist una concentració de gent tan gran en dècades. Fora de Le Soir, la resta titula per una de les frases més punyents del president de la Generalitat. “45.000 persones es manifesten a Brussel·les en favor de Catalunya. Puigdemont: ‘Aquesta gent no ha vingut en massa a defensar uns criminals’”, titula la Libre.

Els dos diaris flamencs fan servir la mateixa frase als seus titulars, amb una edició més directa: “Puigdemont a Brussel·les: ‘Juncker, has vist algun cop una gentada així en defensa d’uns criminals?’”. Le Soir ha fet un titular més interpretatiu: “Manifestació catalana a Brussel·les: Puigdemont demana a Europa que sigui valenta”.

La manifestació ocupava els titulars principals de tots aquests digitals fins que, a migdia, ha estat rellevada per la mort de Philippe Maystadt, un pròcer i exministre democristià dels anys 80 i 90. Per paga, a l’hora de dinar s’ha sabut que la UEFA ha cancel·lat els partits de l’Eurocopa del 2020 assignats a Brussel·les. L’independentisme català no podia competir amb cap de les dues i s’ha vist despenjat de la posició principal de la portada. Però no de les llistes de més llegits.

La premsa internacional

Els mèdia internacionals destaquen tres temes al voltant de la manifestació: que ha depassat de molt les expectatives dels organitzadors, que els manifestants eren gent molt diversa i de bon humor, i que tots tenien molt clar que la Unió Europea ha d’intervenir d’alguna manera entre Catalunya i Espanya.

Les agències inclouen nombrosos testimonis de manifestants. France Presse parla amb Montserrat Manté, una jubilada de Badalona, de 73 anys, que di: “Hem vingut a demanar que Europa es desperti i vegi que a Espanya no hi ha democràcia. És necessari que els països de la UE obliguin Rajoy a dialogar i acceptar el resultat d'un referèndum, el que sigui”.

La britànica Reuters recull el testimoni de Glòria Cot, de Barcelona, tot just sortint de l’autocar. “Per a nosaltres, Brussel·les és una mena d'altaveu perquè la gent pugui saber que no tenim una democràcia al 100 per cent a Espanya i que Catalunya s'ha vist sempre sotmesa a problemes amb Espanya”. També parla amb Núria Salvat, una estudiant de Tarragona, que explica que “ha anat a Brussel·les a demanar llibertat per als presos polítics i donar suport a Puigdemont. Espanya sempre ens ha tractat molt malament”. Aquesta és la crònica que reprodueix The New York Times, entre d’altres.

L’agència nord-americana Associated Press fa un titular més intencionat: “Milers de catalans es manifesten amb el sentiment que han estat abandonats per la UE”, titula. En el text explica que els manifestants “s’han aplegat a Brussel·les per lamentar el que consideren una mancança de la Unió Europea de no donar suport a un referèndum d'independència (...). Molts catalans són europeistes, però se senten decebuts per la manca de mediació en el conflicte amb el govern espanyol, o de condemna de la violència policial espanyola durant el referèndum d’independència de l'1 de octubre”.

Agències i diaris no deixen d’esmentar el moment en què Puigdemont pregunta a Juncker “si mai ha vist que una gentada tan gran acudi en defensa d’uns criminals”.

Indiferència

El diari italià La Repubblica destaca la simpatia amb què els belgues, especialment els flamencs, han rebut als manifestants. També s’admira dels manifestants: “Famílies, persones de tota mena, néts i avis, pares, adolescents, música, instruments i cors animen el parc del Cinquantenari, on s’encomana l'alegria dels manifestants. Criden ‘Llibertat’ i mostren cartells i pancartes gegants.” El Corriere della Sera fa una galeria de fotografies i una cosa semblant es veu a Politico Europe.

Le Monde remarca “la indiferència freda” de les institucions europees pel cas català. A la seva crònica també explica que “la manifestació va plena de banderes grogues amb el lleó negre, la bandera de Flandes. ‘És per agrair a la justícia i al govern belgues per acollir Carles Puigdemont i als seus consellers”, diu Oriol, un estudiant d'informàtica”. Le Figaro també destaca la presència de banderes de Flandes i de Bèlgica.

El diari conservador britànic The Daily Telegraph també assenyala la indiferència de les institucions europees: “La UE ha saludat les reclamacions del moviment independentista català amb un silenci ensordidor o amb declaracions sòlides de suport al govern de Madrid. Alguns manifestants duien pòsters de Jean-Claude Juncker, el president de la Comissió Europea, amb la paraula “Vergonya” escrita a sobre”, diu.