Un grup de persones compost per milers de professionals, polítics i activistes d'esquerres de Catalunya i d'Espanya, han publicat aquest dijous a El Periódico de Catalunya el manifest "Retirar la Declaració Unilateral d'Independència. Convocar eleccions".

El manifest demana tres exigències: en primer lloc "la retirada de tots els actes, lleis i declaracions que puguin conduir a una DUI, que la majoria rebutja," perquè "només així podrà aconseguir-se una solució basada en un ampli consens, en el diàleg i l'enteniment|entesa."

Així mateix, exigeixen al Govern "La celebració d'eleccions a Catalunya" en un temps prudencial i en la forma adequada, "amb plenes garanties democràtiques i on participin de comú acord totes les opcions i sensibilitats polítiques".

I finalment "una legislatura de reflexió assossegada, de debat i intercanvi, en la que totes les alternatives s'exposin i es coneguin en igualtat de condicions".

El manifest està impulsat pels promotors dels manifestos "1-O Estafa Antidemocràtica" i "DUI Imposició Antidemocràtica", que ha estat donat suport per més de 5000 a mil signants des de diferents sensibilitats de l'esquerra.

Escriptors, cineastes, lingüistes, músics

El text explica amb el suport de personalitats com els escriptors Juan Marsé, Luis Goytisolo i Javier Marías, el membre de la RAU, Francisco Rico, la Creu de Sant Jordi, Antonina Rodrigo, la directora Isabel Coixet, l'exfiscal Anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo, el dibuixant Nazario o el director José Luis Guerín, entre d'altres.

També es troba figures com el Premi Nacional de Poesia, Antonio Hernández, els escriptors Juan José Millás, Javier Reverte i Fernando Schwartz, el músic Miguel Ríos, el periodista Miguel Ángel Aguilar, el Premi Nacional Juan de la Cierva, Antonio Hernando, l'economista Juan Torres, l'excoordinador federal d'IU, Cayo Lara, entre altres.

El manifest també denuncia quatre "falsedats", amb un rotund "No és cert..."; que Puigdemont representi un poble català monolític, que defensi la democràcia, i que la DUI beneficiï el poble treballador. Per això, denuncien que "no és cert que l'1-O legitimi Puigdemont i el seu Govern per executar una DUI", i per argumentar-ho es presenten els "dubtosos resultats oficials" de l'1-O, segons els quals "el 60% dels ciutadans cridats a les urnes no van participar".

Els signants rebutgen "la repressió injustificada patida per alguns ciutadans i ciutadanes l'1-O" i afirmen que els inquieten seriosament "les conseqüències de mesures que limitaran, encara que sigui parcialment i temporalment un autogovern que ningú no discuteix."

I finalment denuncien "l'actuació del Govern de Rajoy, que només ha aconseguit enverinar els ànims."