"No pararem fins que el nostre Govern legítim sigui restituït, tots els presos polítics tornin a casa, i puguem fer efectiva aquesta República que vam declarar i ens han robat". Aquesta és la declaració d'intencions que l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural han plasmat en un manifest aquest dijous, coincidint amb les aturades convocades davant dels centres de treballs i a la plaça de Sant Jaume de Barcelona a les 12 del migdia. Aquesta convocatòria ha tingut lloc mentre els membres de la Mesa del Parlament i del Govern eren citats a declarar davant l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem.

Sobre la declaració davant dels "tribunals polítics a Madrid", el manifest assegura: "En total, vint representants escollits amb el vostre vot, amb el meu vot, amb el vot de tots els que som aquí, en eleccions lliures". L'ANC i Òmnium denuncien que "els estan investigant per haver complert el seu programa electoral: organitzar un referèndum i proclamar la República Catalana", i no per haver malversat fons públics en "AVE i aeroports buits" o per haver "robat".

"El nostre Parlament legítim, el nostre Govern legítim, els nostres representants, són en un tribunal mentre els policies que ens van apallissar l’1 d’octubre són condecorats", denuncia el text, que afegeix: "Si aquesta és la seva democràcia, nosaltres som els colpistes, com ens recordaven uns simpàtics neonazis amb el braç alçat ahir a l’estació d’Atocha".

Les entitats sobiranistes insisteixen que "la majoria del poble de Catalunya" no reconeix la intervenció de les institucions catalanes a través de l'article 155, i així ho tornarà a demostrar a les eleccions del 21 de desembre. El manifest acaba amb un record pels Jordis, que continuen a Soto del Real: "Jordi Sànchez i jordi Cuixart, també va per vosaltres! Ens en recordem, de vosaltres, i volem que torneu a liderar el carrer!".