El consell nacional del Partit Demòcrata ha decidit aquest matí que els quatre membres de la directiva del partit afectats pel règim intern d’incompatibilitats hauran de triar entre seguir a la direcció o en el seu càrrec institucional. Es tracta de Montserrat Candini, Elsa Artadi, Albert Batet i Lluís Guinó. Així doncs, s’obre un nou capítol d’una problemàtica que la formació arrossega des del congrés fundacional, quan es van aprovar els estatuts.

En el darrer consell nacional, celebrat el 28 de gener, es va decidir esperar el posicionament del comitè de Garanties per prendre una decisió definitiva. La direcció que encapçala Marta Pascal va demanar a l’òrgan presidit per Xavier Trias que es pronunciés sobre si podrien o no seguir a la direcció. El comitè va dictaminar que, un cop analitzades les circumstàncies dels quatre afectats, el consell podia sotmetre a votació “l’excepcionalitat de la incompatibilitat” de Candini, Artadi, Batet i Guinó. Això sí, hi havien d’estar a favor tres cinquenes parts dels membres.

La votació ha estat molt ajustada. Per tan sols dos vots no s’ha arribat a complir amb el requisit per donar el vistiplau a la revisió del règim intern, segons fonts del partit.

Aprovat el reglament de primàries per a les municipals

El consell nacional de la formació demòcrata, el segon d’aquest 2017, ha donat llum verda al reglament per triar candidats a les eleccions municipals a través de primàries. Segons el nou reglament, hi podran participar independents i aquest fet obre la porta a Joana Ortega, que podria presentar-se com a candidata a Barcelona.