Del Senat espanyol sempre s’ha dit que és la cambra de representació territorial, malgrat que en els gairebé quaranta anys de règim del 78 mai ha quedat gens clara la seva utilitat. De fet, ha estat un lloc comú en tots els cicles electorals considerar la necessitat de reformar el Senat per convertir-lo en una autèntica cambra representativa.

En tot cas, l’aplicació de l’article 155 demana l’aprovació del Senat, tràmit que no serà cap dificultat per al Partit Popular, ja que hi té la majoria absoluta, i això converteix la Cambra Alta en decisiva per primer cop des de l’aprovació de la Constitució l’any 1978.

Ara bé, quin és paper, i el parer, dels senadors catalans? Doncs tot i que l’aprovació del 155 està garantida pel corró popular, que compta amb 149 senadors d’un total de 266, i més si es té en compte el suport del PSOE (62 senadors), i Ciutadans (3 senadors), el fet és que en la seva immensa majoria, els senadors catalans votaran en contra de l’aplicació de l’article 155 i la liquidació de l’autogovern català.

Efectivament, dels 24 senadors catalans, 21 estan en contra de l’article 155 (el 87,5%), mentre que només hi ha a favor 3 (el 12,5%), la qual cosa és una mostra més de la divergència entre les decisions preses a Madrid i el sentir de la representació política catalana.

Aclaparadora majoria independentista

Actualment Catalunya està representada al Senat per 24 senadors, 16 dels quals són resultat de les eleccions legislatives, mentre que els 8 restants ho són per designació del Parlament de Catalunya. La majoria independentista és aclaparadora, ja que compta amb 16 senadors, repartits de la següent manera: ERC en té 12, 10 electes i 2 de designats; i el PDeCAT 4, 2 d’electes i 2 de designats. A aquesta majoria cal sumar-hi els senadors d’En Comú Podem, també contraris al 155, que són 5 senadors, 4 d’electes i 1 de designat.

Per l’altra banda, els favorables a l’aplicació del 155 només són 3, i cap d’ells electe, ja que tots ho són per designació del Parlament. El PP en té un, que és Xavier García Albiol; el PSC en té un altre, que és l’expresident de la Generalitat José Montilla, i finalment Cs també té un representant.

És a dir, que la votació al Senat, tot i que aprovarà l'aplicació de l'article 155, comptarà amb un frontal i majoritari rebuig català.