La revista setmanal britànica, The Spectator, ha vinculat aquest divendres l’actitud de l’Estat espanyol respecte a Escòcia i Catalunya i ha senyalat: “L'hostilitat del govern espanyol amb Sturgeon està en la línia del seu tractament agressiu cap a Forcadell”, ha assegurat el periodista Mark Nayler.

“Per la seva banda, els secessionistes catalans afirmen que el seu enfocament únicament s’ha radicalitzat per la falta de flexibilitat de l’oposició de Madrid. A vegades, no és difícil comprendre el seu punt de vista: per exemple, Carme Forcadell, presidenta del Parlament català, va anar als jutjats el divendres passat. El seu presumpte delicte? Permetre un debat al congrés de Catalunya sobre els mecanismes per independitzar-se d'Espanya”, ha reblat Nayler.

El periodista britànic ha manifestat que no el sorprèn que l’executiu de Rajoy no hagi acceptat un “Brèxit a mida per a Escòcia”, ja que, segons ell, “la qüestió catalana roman sense resoldre”, i ha afegit: “Lluny de baixar o desaparèixer, el moviment secessionista a Barcelona és cada cop més agressiu i radical i el govern central de Madrid està adoptant mesures més estrictes per intentar suprimir-lo”, i posa com a exemple la notificació del TC lliurada als diputats aquest dijous sobre la suspensió del referèndum.

Nayler ha insistit que la postura respecte a Escòcia únicament s’entén pel context català: “Reconeixeria Escòcia com a una entitat separada, amb dret a les seves pròpies lleis i a negociar com una nació autònoma. Això és tot el que el govern de Rajoy vol evitar que passi amb Catalunya”.

“A Espanya, la qüestió Catalunya ha arribat a ser tòxica”, ha declarat Nayler, alhora que ha dit que el fet de no acceptar un acord post-Brèxit per a Escòcia diferent que la resta del Regne Unit “donaria als separatistes catalans un exemple a seguir o un heroi a emular”.