L’escalada policial del Govern espanyol contra el referèndum del proper 1 d’octubre ha desproveït d’agents antiavalots territoris com la Comunitat de Madrid, on aquest tipus d'efectius de la Guàrdia Civil haurien quedat reduïts a trenta agents situats a la base de Valdemoro.

Segons avança El Confidencial, aquests dies aproximadament el 70 per cent dels efectius del GRS1, la unitat antiavalots de la Guàrdia Civil destinada a Madrid, han estat destinats a Catalunya, fet que ha causat preocupació en la Federación Madrileña de Municipios (FMM), especialment perquè les darreres setmanes hi ha hagut un augment d’altercats en diferents localitats, com ara Majadahonda, on el cap de setmana hi va haver aldarulls amb una trentena de detinguts i vuit agents ferits, o Aranjuez, on a principis de mes un grup de policies va quedar totalment envoltat per joves en un aldarull durant la festa major. També hi ha hagut incidents a Pinto, Tres Cantos y altres localitats madrilenyes.

 

 

En aquests municipis és la Guàrdia Civil qui, juntament amb la policia local, assumeix la competència de seguretat ciutadana, raó per la qual la FMM ja ha elevat a la Delegació del Govern espanyol la seva preocupació per l’augment dels aldarulls, als quals se suma ara la disminució d’agents disponibles, ja que el govern espanyol ha preferit enviar-los a Catalunya.

Reducció de plantilles

A més, a l’enviament d’agents a Catalunya per participar en actuacions en contra del referèndum convocat pel Govern, se suma un altre problema crònic, el de la no substitució de places quan un agent es jubila. Segons un estudi de la CCOO, les plantilles de les policies locals de la zona van perdre 500 agents entre el 2011 i el 2016, mentre que la Guàrdia Civil tindria 350 efectius menys en aquest mateix període.

Tot plegat ha deixat Madrid, i probablement altres territoris de l’Estat espanyol, desprovistos de les dotacions policials habituals, mentre que a Catalunya ja hi ha milers de policies acantonats en creuers als ports de Tarragona i Barcelona i encara aquest divendres el ministre espanyol de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, ha anunciat l’enviament d’encara més agents sota la justificació que a Catalunya s’haurien produït manifestacions “tumultuoses”, un extrem que ha estat considerat pel Govern com a “fals”.