El president francès, Emmanuel Macron, ha assegurat que la cimera europea que se celebra dijous i divendres a Brussel·les estarà marcada per "un missatge d'unitat" dels països de la Unió entorn d'Espanya. "Aquest Consell estarà marcat per un missatge d'unitat, d'unitat entorn dels Estats membres de cara a les crisis que puguin conèixer. Unitat entorn d'Espanya", ha dit Macron quan ha arribat a la reunió.


També hi haurà "una unitat molt forta" en les discussions sobre el Brexit, o futura sortida del Regne Unit de la UE, "perquè tots estem units sobre les constatacions, els interessos i les ambicions amb un mateix negociador, Michel Barnier," ha afegit el mandatari francès.

 

Macron ha explicat que la UE continuarà avançant en aquesta cimera en "l'Europa que protegeix i que projecta". L'Europa que protegeix, ha explicat, és la que pren mesures per gestionar la immigració, l'Europa de la defensa, "amb la nostra voluntat d'anar més lluny en el Fons Europeu de Defensa", i la que "sap trobar bons acords de lliure comerç" i bones negociacions per protegir els seus treballadors i consumidors.

D'altra banda, ha dit que l'Europa "que projecta" és la que avança en les discussions sobre el sector digital i en la capacitat de posar en marxa un Fons d'Inversió Europeu.

El mandatari francès ha indicat, a més, que divendres el president del Consell Europeu, Donald Tusk, intentarà avançar en una "agenda voluntarista" de líders, que té per objecte que les setmanes i mesos vinents hi hagi "veritables discussions" per rellançar Europa sobre un conjunt de pilars de sobirania, unitat i democràcia.

Macron ha expressat, també, la seva solidaritat amb Portugal per "els terribles incendis" en aquest país i ha indicat que espera veure la voluntat d'"una Europa que es compromet" amb aquest Estat membre i que després del que ha passat hi hagi un suport dels països a la Força Europea de Protecció Civil.