El president francès, Emmanuel Macron, ha deixat en ridícul el líder de Cs, Albert Rivera, després que aquest ha assegurat que l'Elisi l'havia felicitat pels seus pactes postelectorals. La presidència de la República ha sortit a desmentir-lo públicament, en el que ja és el pitjor moment polític de Rivera.

El Palau de l'Elisi ha negat que Macron hagi donat suport "ni en públic ni en privat" als pactes de Ciutadans a Espanya, segons fonts de la presidència francesa citades per Efe.

"És una informació errònia. El president no ha pronunciat aquestes paraules ni en privat ni en públic", ha assenyalat la font de l'Elisi. 

Rivera ha assegurat aquest matí en canvi en una visita a Brussel·les, que "Macron i l'Elisi donen suport als nostres pactes i ens han felicitat, fins i tot, per Andalusia", on PP i Cs han pactat amb el partit ultra Vox. Unes declaracions que han arribat de seguida a orelles de la residència francesa, ara en pèssimes relacions amb Rivera.

Rivera s'ha mostrat neguitós a la capital belga quan un periodista li ha preguntat pel veto que França i Alemanya fan als partits d'extrema dreta.

Macron està pressionant des de fa dies Rivera amb l'expulsió de Cs en el grup liberal europeu Alde (ara Renovar Europa), perquè abandoni la política d'acords amb l'extrema dreta. La ministra d'Afers Europeus francesa, Amélie de Montchalin, ha advertit sense embuts Rivera en aquest sentit.

"No transigirem amb la idea que quan s'està en un grup proeuropeu, no es treballa amb l'extrema dreta. Demanarem als eurodiputats de Cs de clarificar la situació pel que fa al seu partit", ha deixat clar.

Mentrestant, l'excandidat de Cs a les municipals a Barcelona, Manuel Valls, es mou en els paràmetres de Macron, i en general de la política francesa, de fer cordó sanitari contra l'extrema dreta. I aquest ha estat un dels motius de ruptura entre Valls i Rivera, juntament amb el fet que l'exprimer ministre francès va votar a favor d'Ada Colau com a alcaldessa de la capital catalana.

Ara Valls s'ha convertit en el principal ariet en el món de Cs contra els acords amb Vox. Avui ha estat a mitjans de Madrid repetint aquest missatge.