Els representants dels partits oposats al procés sobiranista s'han agafat amb alleujament la decisió de la CUP de no investir Artur Mas president de la Generalitat. Ha semblat que potser no s'esperaven la decisió de la CUP.

No tots, però, han manifestat les mateixes ganes d'encarar unes noves eleccions al mes de març. En general, veuen els nous comicis com una oportunitat, més que no pas una càrrega, però sense gaire entusiasme, ni tan sols considerant que és difícil que s'hagin de tornar a enfrontar a un artefacte tan competitiu com Junts pel Sí.

Cap dels partits ha relacionat les noves eleccions catalanes amb la possibilitat, no remota, que se celebrin unes altres generals espanyoles.

C's: freds

La reacció més freda és la de Ciutadans, potser encara escaldats pels resultats de les generals espanyoles a Catalunya. La seva líder al Parlament, Inés Arrimadas tot just ha fet aquest tuit:

 

https://twitter.com/InesArrimadas/status/683689143348654081

Després han seguit altres tuits de catàleg. El líder de C's, Albert Rivera, s'ha agafat al repertori i ha dit que confia que Catalunya pugui acabar amb "la corrupció, les retallades i la divisió" via aquestes noves eleccions. Com Arrimadas, també al seu compte de Twitter. El mateix discurs ha fet el portaveu taronja al Parlament, Carlos Carrizosa, a TV3, on ha qualificat les eleccions com "una finestra d'oportunitat".

PSC: Mas o independència

La portaveu del PSC, Esther Niubó, ha afirmat que el no de la CUP a la investidura d'Artur Mas permetrà comprovar si el "gran tema" és la independència o Mas. Aquesta situació és el "fracàs polític" del projecte sobiranista, i el seu màxim responsable és Artur Mas, ha dit. De forma gairebé idèntica ha reaccionat Assumpta Escarp, la secretària d'organització del PSC.

 

Sobre el paper del PSC en unes noves eleccions, Niubó ha afegit que estan davant d'una oportunitat que Catalunya tingui un govern "de progrés i estable" que deixi enrere el relat dels sobiranistes.

PP: girar full

La diputada catalana i vicesecretària general del PP, Andrea Levy, i el seu cap de files, Xavier García Albiol, han insistit que si finalment hi ha eleccions al març, "no haurien de ser vistes com la segona volta d'un suposat plebiscit, sinó com l'oportunitat de deixar enrere un escenari d'inestabilitat i ingovernabilitat a Catalunya", en paraules de Levy.

 

Una i altre han reiterat que "les eleccions són el mal menor" i que ha arribat el moment "de girar full" a Catalunya.

Levy també ha avançat que el PP es presentarà amb Xavier García Albiol de candidat, com a "referent contra la independència i contra una possible aliança entre el PSC i Podem".

El líder del grup municipal del PP a Barcelona, Alberto Fernández, al seu compte de Facebook, ha comentat amb gràcia que Mas no ha estat investit sinó "envestit" per la CUP. Ha repetit el mateix guió que els seus companys respecte a les noves eleccions, que vol que siguin "un bany de seny", un rodolí també simpàtic.

SCC: satisfacció resignada

L'entitat unionista Societat Civil Catalana valora "positivament" la negativa "definitiva" de la CUP a investir Artur Mas i entén que "accelera el fracàs del full de ruta separatista de Junts pel Sí". En un comunicat, precisa, que es tracta d'"una satisfacció resignada, perquè celebrar les quartes eleccions autonòmiques en menys de sis anys és intolerable per a l'estabilitat política i el bon govern".