"Si entren els tancs a Barcelona els rebrem amb un cafè amb llet". Són declaracions de Lluís Llach en una entrevista al diari digital portuguès Jornal. El cantautor ho ha dit quan se li ha preguntat sobre què podria fer Madrid per impedir un referèndum català. Llach ho ha tingut clar, si venen els tancs els rebrà amb una tassa de cafè amb llet, i ha afegit que "el procés no desapareixerà per algunes intimidacions del govern espanyol".

També s'ha mostrat rotund quan l'entrevistador ha comparat el procés d'independència català amb el de l'antiga Iugoslàvia, que va passar per una guerra, "Les comparacions són inútils", ha sentenciat Llach. "El procés d'independència que s'està fent no és comparable a cap", ha dit i ha explicat que les prohibicions del Tribunal Constitucional fan sortir milions de persones als carrers a reivindicar l'autodeterminació. 

En aquesta entrevista el cantautor i polític ha parlat sobre la seva infància, sobre com se li va despertar el sentiment independentista, i dels seus inicis en el món de la música. També ha dedicat un espai a parlar de la seva cançó Abril 74 sobre la Revolució dels Clavells de Portugal.

Lluís Llach va acudir a aquesta entrevista perquè es trobava a Lisboa acompanyat del conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva. S'hi van desplaçar per formar part dels actes de celebració de la Diada de Sant Jordi a la capital portuguesa.