El diputat de Junts pel Sí Lluís Llach ha anat un pas més enllà en la defensa dels pressupostos. El cantautor català, que encapçalava la candidatura unitària a Girona, assegura que plegarà si no s'acaben aprovant els pressupostos. En una entrevista a El suplement, de Catalunya Ràdio, Llach ha dit que "ho té claríssim". "Si no s'aprovessin els pressupostos i algú digués «continuem», jo me n'aniria", ha dit. Per a Llach, "és un problema de responsabilitat cívica". "Mantenint cadascú les seves [conviccions], però crec que no es pot tractar així la gent que des de qualsevol àmbit ideològic ha donat la confiança a 72 diputats perquè portin a terme aquesta feina", ha reiterat.

En aquest sentit, el diputat independentista ha dit que "hem de tirar endavant i fer aquest procés". Llach assegura que "entén" que sigui "molt important el dia a dia, i que cadascú satisfaci, des de la dreta o des de l'esquerra, els seus militants", però creu que aquesta legislatura "està claríssim, i a Junts pel Sí ho tenim clar perquè ja vam renunciar als paràmetres ideològics des del principi, que la nostra feina és arribar a poder fer el referèndum, fer el camí cap a la independència". "No aprovar els pressupostos em semblaria absurd, impossible", ha sentenciat.

Pendents de la CUP

De moment, la CUP ha permès que els pressupostos dels departaments de la Generalitat tirin endavant, sense garantir, però, que el vot final acabi sent positiu. Les últimes setmanes han estat marcades per l'estira-i-arronsa entre la formació anticapitalista i Junts pel Sí, amb episodis com l'enganxada via Twitter entre el republicà Joan Tardà i la portaveu de la CUP al Parlament, Anna Gabriel. Dijous mateix, el vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, es va tornar a asseure a la taula de negociació per intentar desencallar l'acord. Fonts de l'executiu asseguren a El Nacional que la reunió va anar bé, i es va centrar en les propostes sobre Educació i renda mínima garantida, mentre que no es va parlar de fiscalitat, un dels punts en què hi ha més enfrontament entre les tesis del PDeCAT i la CUP.

També des de la presidència de la Generalitat s'ha estat a sobre del debat. Dilluns, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras es van reunir per perfilar els punts de la possible entesa. Del departament, qui més s'ha implicat en la negociació ha estat el secretari de Govern, Joan Vidal.

Decisió del Consell Polític

Més enllà de les negociacions, la decisió final de la CUP quedarà a mans de l'assemblea que se celebrarà dissabte vinent, quan es reunirà el consell polític i el grup d'acció parlamentària, que ha de decidir finalment si l'esquerra anticapitalista dona suport als comptes. Les assemblees locals i territorials cupaires s'han de reunir, per tant, aquesta setmana que ve per traslladar la seva posició. Ara bé, fonts de la CUP no tanquen la porta que la negociació s'allargui sense deixar marge a les bases per debatre-ho. Una opció que, avisen, pot ser contraproduent.

Tant el Govern com la CUP coincideixen que dilluns que ve l’executiu català traslladarà una proposta sobre la globalitat de temes que s’han anat parlant en els últims dies. Està previst que al llarg d'aquest cap de setmana hi pugui haver alguns contactes però no reunions formals. Des de la CUP creuen que l’oferta pressupostària de dilluns inclourà aspectes de política fiscal i propostes en alguns dels impostos que els cupaires demanen modificar (IRPF, impost de successions i impost de patrimoni).