El Govern ha cessat el president del Consorci d'Educació de Barcelona, Lluís Baulenas, en plena recerca de locals a la capital catalana perquè siguin punts de votació en el referèndum de l'1 d'octubre.

Segons publica aquest dimecres el Diari Oficial de la Generalitat (Dogc), la substituta de Baulenas serà la consellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, precisament nomenada el juliol pel seu ferm compromís amb l'1-O: llavors també es va anomenar a Baulenas com a secretari general de la Conselleria, un segon càrrec que manté.

Barcelona és la ciutat més poblada de Catalunya i un dels municipis en els quals en el dia d'avui no es pot garantir que l'1-O hi haurà els mateixos punts de votació que en les últimes autonòmiques: el Govern ha instat l'Ajuntament a cedir els seus locals per a això, però l'alcaldessa, Ada Colau, ha demanat garanties per no posar en risc els funcionaris ni la institució.

Edificis de titularitat

Una via per a això és que la Generalitat utilitzi edificis de la seva titularitat sense obligar l'Ajuntament a cedir-ne els seus, ja que l'administració autonòmica disposa d'una àmplia xarxa d'immobles que poden ser punts de votació, com ja es va demostrar amb la consulta participativa del 9 de novembre del 2014.

Entre aquests edificis destaquen els centres educatius públics d'Infantil, Primària, ESO i postobligatòria, gestionats pel Consorci d'Educació de Barcelona: aquest ens està participat en un 60% per la Generalitat i en un 40% per l'Ajuntament.

Ara el Govern ha cessat el màxim representant d'aquest òrgan i l'ha reemplaçat per Ponsatí, en qui recauria en última instància la decisió d'obrir instituts gestionats pel Consorci d'Educació de Barcelona. La data de la firma del cessament és de dimarts, si bé aquell dia Baulenas va participar en el dispositiu d'inici del curs escolar i va atendre els mitjans per valorar-lo.