"Lliures és la voluntat de posar el catalanisme al dia", ha assegurat l'exconseller de CDC Antoni Fernández Teixidó davant d'unes 700 persones en la presentació del nou moviment liberal, de centre i no independentista, que vol transformar la realitat de Catalunya marcada per l'esquerra i per un procés sobiranista "infinit". 

"Aquí no hi trobaran dies històrics, ni ètiques permanents, ni jornades massives ni proclames que la vida al cel és millor", afegia un altre dels impulsors de Lliures i exdiputat d'Unió Roger Montañola, que també ha reiterat que "ja n'hi ha prou que pel fet de no coincidir amb les polítiques de l'actual govern de Catalunya, hem de renunciar a ser catalans".

En aquest sentit, tant Teixidó com Montañola han remarcat que l'actual situació política és "insostenible", ja que consideren que el Govern català i el central aspiren a la confrontació en comptes de la resolució de problemes. "Puigdemont, que és un home sensat, emplaça el govern espanyol a un referèndum quan sap perfectament que no hi haurà referèndum", ha alertat Teixidó en referència al president de la Generalitat. I és que, segons l'exconseller de Treball i Indústria, "el país va cap a eleccions constituents anticipades el 2017."

Objectiu: ser una força de govern amb polítiques liberals

“La llibertat no és res més que una oportunitat per ser millors”, assegurava l’escriptor i filòsof existencialista Albert Camus i han recordat des de Lliures. Un moviment des d'on es pretén recuperar el centre polític dins la tradició dels partits liberals del centre i el nord d’Europa.

Des de la llibertat i la transversalitat dels seus integrants, que compta també amb la presència de l'empresària Remei Gómez, el nou moviment es mostra ambiciós en la seva aspiració de convertir-se en un partit polític que alhora sigui “una força de govern per impulsar polítiques liberals”, així com recuperar la cultura del pacte i d’entesa “cordial” que garanteixi l’estabilitat política a Catalunya. Des del centre, l’enemic és el populisme de totes dues bandes: dretes i esquerres.

En aquest sentit, Montañola ha criticat la política de trinxera i fer la "gara-gara a l'esquerra i a la CUP, que és qui governa". Tampoc s'ha mostrat d'acord a haver de posicionar-se en bàndols, sobre el que considera que "no hi ha millor aliat que Junts pel Sí i el PP". Teixidó ha volgut donar una postura alternativa per evitar l'esquerranització i la banalització de la vida política a Catalunya. 

Canviar la situació “crítica” de Catalunya

“La situació política a Catalunya és crítica” i “el procés independentista no ha assolit cap dels seus objectius finals”, adverteix inicialment el manifest del nou moviment. En una situació de “bloqueig institucional” i “frustració” per no haver pogut pactar un referèndum vinculant per la independència, Lliures neix amb la ferma voluntat de defensar els interessos dels ciutadans de Catalunya des d’un vessant “liberal i humanista”.

En aquest sentit, el manifest reivindica quatre eixos principals d’acció: el respecte a la propietat privada, la seguretat jurídica i la pluralitat social, el lliure mercat i l’intercanvi cultural, la moderació fiscal i simplificació administrativa i en darrer lloc, un protagonisme més gran de la vida civil per part de les iniciatives ciutadanes a través d’un marc estable de responsabilitat personal. 

En última instància, Montañola ha animat que "des de Catalunya i el catalanisme, es faci alguna cosa més que proclames, tuits i insults". I per això proposen una nova plataforma política que pretén ocupar l'espai central de Catalunya i redefinir-la més enllà del "post-procés". O el que és el mateix, "una Catalunya que sigui ella mateixa independentment de si és o no un Estat."