El portaveu de Lliures, Roger Montañola, ha negat aquest dimecres que Espanya sigui una nació i ha assegurat que "mai no ho serà", però que sí que ho és Catalunya.

"Espanya no és una nació. És un Estat? Sí. És un país? Sí. Però no és una nació. Una nació és Catalunya, Euskadi, Castella, Anglaterra o Dinamarca. Però no Espanya", ha destacat en un comunicat el portaveu del moviment de liberals no independentistes capitanejat per l'exdiputat de CDC Antoni Fernàndez Teixidó.

Segons Montañola, no s'ha de confondre el que és una arquitectura institucional d'un Estat amb el concepte de societat que engloba una nació, que respon a criteris culturals, lingüístics i històrics, i considera que sobre això "neixen i creixen tots els problemes".

Segons la seva opinió, la misèria de la política actual és la dificultat, històrica i electoral, que suposa per a molts espanyols acceptar que Espanya mai no serà una nació: "No ho va ser amb Franco ni ho serà mai perquè, desgraciadament per a ells, Espanya no és França i està composta per un conjunt de nacions que estan sota l'arquitectura d'un Estat".

Per a ell, els governs espanyols han comès l'error de confondre Estat amb nació i creure que institucional i administrativament es podria crear una nació, però "ho sento, és impossible".

Per contra, considera que hi ha catalans que creuen que només poden tenir una nació plena si són Estat, que "pot ser que sigui cert, però el problema és que no saben com convertir-se en Estat, i els cinc últims anys demostren que només són grans creadors de nou vocabulari".

Per això, ha cridat a cedir les posicions de totes les parts i a iniciar un debat que porti al Govern espanyol a reconèixer que Catalunya és una nació, i amb aquesta acceptació "el centralisme espanyol podria veure salvada la seva màxima: la no-divisió del territori de l'Estat".