Els col·lectius llistaunitària.cat i respública.cat han decidit sumar esforços per aconseguir un objectiu comú: pressionar els partits per construir una llista unitària que aplegui els presos polítics, el president i els consellers a l'exili, els encausats pel referèndum de l'1-O i alcaldes que van participar-hi. La voluntat és restituir el Govern legítim, segons han explicat els seus impulsors aquest divendres en un acte a l'Ateneu Barcelonès.

Passat el termini per registrar coalicions, la fórmula escollida és l'agrupació d'electors. Per a això necessitarien recollir un mínim de 55.000 signatures, que haurien de presentar davant les juntes electorals provincials.

El nom escollit és 'llista unitària 1 d'octubre'. El seu programa passa per restituir el Govern empresonat i a l'exili, perquè pugui tornar al seu lloc de treball. Els dos col·lectius confien que aquesta iniciativa pugui aconseguir la majoria absoluta a les eleccions del 21 de desembre, tant en escons com en vots. Tenen fins al 17 de novembre per a presentar les 55.000 signatures. 

"Només guanyarem les eleccions si es plantegen com a plebiscitàries entre el bloc del 155 i el bloc dels que estem per la República catalana", han assegurat.

Que aquesta candidatura -si recull les signatures necessàries- acabi actuant com a llista única dependrà de l'actuació dels diferents partits independentistes. En cas que el PDeCAT, Esquerra Republicana i la CUP decidissin registrar la seva pròpia candidatura, la 'llista unitària 1 d'octubre' seria una quarta llista independentista, que competiria amb les altres tres, i no aconseguiria el seu objectiu de ser la llista única.

Els impulsors de la llista unitària diuen comptar amb el suport del president de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, que des de la presó els hauria fet arribar el seu suport absolut. No obstant això, fonts de l'ANC asseguren que l'entitat sobiranista no hi dona suport, perquè la consideren una quarta llista independentista, i no la llista unitària per la qual ells han apostat des del principi. Si tenen el suport de Sànchez, és a "tall personal", no com a president de l'ANC, aclareixen.

A l'acte a l'Ateneu Barcelonès s'hi han pogut veure diversos alts càrrecs de la Generalitat del PDeCAT, com el delegat del Govern a Madrid, Ferran Mascarell, la coordinadora interdepartamental, Elsa Artadi, o el director de l'Escola de Funció Pública, Agustí Colomines. El PDeCAT és el partit que més ha apostat -i encara ho fa- per la llista unitària.