El secretari general de PSOE, Pedro Sánchez, ha vist qüestionat el seu rebuig a pactar amb Podemos per concórrer en llistes conjuntes al Senat pel 26-J, com proposava la formació morada, i ell havia negat amb un "no gràcies, nosaltres tenim un projecte autònom". El Partit Socialista del País Valencià (PSPV) havia acordat dimarts iniciar negociacions amb Compromís i Podemos per formar una llista única a la Cambra Alta, desencadenant la trucada immediata i l'enfadament del secretari general. 

La trucada hauria estat de to elevat, en un intent de Sánchez d'imposar el poder que li otorga regentar la direcció del partit. Mostra en són les accions de retrocés que va emprendre la federació valenciana les hores posteriors, tancant files darreres de les ordres emanades de Madrid.

La reunió prevista la tarda de dimecres entre els dirigents de les tres formacions a València, que tenia com a objectiu negociar-ne la llista, va quedar suspesa. Ferraz tenia por a que la situació li pogués marxar de les mans. Els contactes es mantindran, però el líder del PSPV, Ximo Puig, prefereix guardar l'aparença de normalitat, després de mantenir el pols durant unes hores, assegurant que ell no planteja cap "desafiament", ni vol fer "una rebel·lió" contra de les directrius de l'executiva federal.

Tanmateix, l'acció posa en evidència el qüestionament cap al lideratge i les decisions de Sánchez, en l'intent de fugir d'acords electorals amb els podemistes, alhora que li complica el relat a nivell estatal. Els ciutadans podrien percebre que el rebuig a Podemos no cassa amb el discurs de sumar les "forces del canvi per desallotjar el PP" a què apel·la Ferraz. Puig havia subratllat que l'aliança amb Compromís i Podem tenia com a objectiu donar visibilitat als problemes dels valencians, però ni així. 

Sánchez sembla disposat a establir un dic de contenció a l'avenç de la formació morada. A parer del dirigent socialista, no hi hauria "problema" si el PSPV-PSOE fes una llista conjunta només amb Compromís, ja que és el seu soci de govern ala comunitat, però no amb Podemos, que només dóna suport extern a l'executiu que lideren Puig i Mónica Oltra.

En aquest sentit, els vets als podemistes basculen entre la contradicció continuada. Primer, s'afirmava que Iglesias no era "de confiança", i per aquest motiu només era possible arribar a una entesa a nivell estatal, alhora que sí a les autonomies i els ajuntaments. Ara, és en aquestes regions on es recupera la idea que és contradictori pactar amb un partit que defensa el referèndum a Catalunya, vers un altre "autònom, amb vocació de majoria, d'esquerres i moderat" en paraules del portaveu al Senat, Óscar López.

'Manu militari' i aliats

Lluny de la sublevació de Puig, a Ferraz ja donen el tema per tancat, apel·lant al poder del comitè federal que es celebrarà aquest dissabte. Els socialistes han recordat qui mana, és a dir, aquest òrgan, i qualsevol aliança en un territori ha de ser ratificada per ell, una vegada que l'examini la Comissió Federal de Llistes el dia abans. Puig cedeix, i accepta que l'Executiva Federal "té' legitimitat per decidir" i assegura que des de la seva federació no es farà res que no compti amb el beneplàcit de Ferraz.

Les hores de tensió viscuda l'han fet arronsar, per bé que no vol defallir en l'intent de sortir-se amb la seva, i ha dit encara hi ha marge per seguir dialogant amb Madrid per explorar "si hi ha alguna possibilitat d'acord". Però tot apunta que aquesta esperança no durarà massa, ara que el secretari general del PSPV de València, José Luis Ábalos, s'hagi mostrat contrari a les llistes amb el partit de Pablo Iglesias. Tampoc comptarà amb aliats a Aragó, on tenia esperança de trobar una altra federació díscola .

Tancar files

Sánchez sap que el reglament del PSOE li juga a favor, però no vol que la divisió interna el perjudiqui en la campanya per al 26-J, motiu per què emplaça els seus a tancar files. López ha intentat treure ferro al desencontre entre Sánchez i Puig: "No hi ha un xoc. És el funcionament normal del partit. Hi ha una proposta i la decisió l'han de prendre els òrgans federals". A la controvèrsia ha intervingut la presidenta andalusa, Susana Díaz, qui s'ha mostrat convençuda que "no hi ha rebel·lions" al PSOE. 

Arguments que decauen

Els arguments del "projecte autònom" i el de no pactar amb les forces que volen "trencar Espanya" decauen amb l'experiència empírica. Primer, l'exdirigent del PSOE, Joquín Almunia, ja havia signat una entesa com la que proposa Podemos amb el líder d'IU, Francisco Frutos, l'any 2000 i segon, perquè el PSC ho havia fet els anys 2000, 2004 i 2008 amb ICV-EUiA i amb ERC. Era l'anomenada Entesa Catalana de Progrés.