Un any més, el dia del Llibre i de la Rosa omplirà de color i literatura els carrers de Catalunya. Una passió per la diada de Sant Jordi que també arriba al Parlament.

L’obra de Pilar Rahola, Rosa de cendra, és el llibre que el president del Govern, Carles Puigdemont, ha volgut recomanar per a aquest Sant Jordi. Es tracta d’una novel·la sobre la Setmana Tràgica a Barcelona que va ser guardonada amb el premi Ramon Llull el 2017.

El vicepresident, Oriol Junqueras, ha escollit el llibre de relats Quan arriba la penombra, de Jaume Cabré. I ha afegit també la novel·la de Jordi Basté i Marc Artigau, Un home cau, i l’assaig polític La república possible, escrit per l’exdiputat de la CUP Antonio Baños. El llibre de Baños, que va ser copresentat per Junqueras, repassa els diferents reptes que haurà d’afrontar la futura República catalana, tant en els àmbits econòmics com institucional o d’identitat.

La cap de l’oposició, Inés Arrimadas, destaca El que et diré quan et torni a veure, d’Albert Espinosa, com a llibre imprescindible per aquest Sant Jordi. D’entre totes les frases de la novel·la, en remarca aquesta: "La veritable felicitat consisteix a dormir sense por i despertar sense angoixa".

A més, la líder de la formació taronja enalteix la figura d’Espinosa com “un referent vital de fortalesa, coratge i superació que es reflecteix a tota la seva narrativa i ens obliga a reflexionar sobre el que és realment important”.

Incapaç de prioritzar un sol llibre, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, recomana El ojo de Halcón, de Manuel Cruz, un assaig que fa referència a la “visió d’un filòsof que ens ajuda a examinar l’actualitat, la realitat, la política amb una mirada molt àmplia”.

I de la política a una novel·la de crim: Restes mortals de Donna Leon és un dels altres llibres triats per Iceta. “Estic convençut que m’agradarà perquè els més de 20 anteriors que ha fet l'autora m’han agradat moltíssim”, assegura.

Per al líder de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, el llibre imprescindible per aquest Sant Jordi està carregat de contingut polític i històric. El segle de la revolució, de Josep Fontana dóna una visió de la història del món durant l’últim segle, marcat per la revolució soviètica. El llibre tracta “des del feixisme fins a l’Estat social sorgit a l’Europa de la postguerra” i conclou assegurant que “l’ensorrament de l'URSS i el triomf de la globalització ens han dut a una època de regressió social i d’incerteses”.

Res a veure amb la política, El pasajero 23, de Sebastian Fitzek, és el llibre que destaca el president del PP català, Xavier García Albiol. Segons assegura, es tracta d’una “novel·la de suspens que t’atrapa des del primer moment”, ja que explica una història a alta mar que comença amb la desaparició d’uns passatgers d’un creuer. “De lectura àgil i senzilla, molt recomanable per a tots aquells que els agraden les aventures i la intriga”, valora.

Lluny de Catalunya, el llibre escollit per la diputada de la CUP Anna Gabriel profunditza en el context històric de l’Alemanya federal de la postguerra. “És també una forma d’anar més enllà dels mites habituals i de conèixer la seva aportació en els límits del procés de desnazificació”, assegura Gabriel sobre el llibre Urike Meinhof: la biografia, de Jutta Ditfurth.