“Un manual de bones pràctiques per fer coses que han estat un èxit” ha dit la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, respecte a "Molts granets de sorra", el llibre que ha publicat la membre del secretariat nacional de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC), Liz Castro.

Engrescada per la ressaca de la Diada, Castro ha recordat la multitudinària participació en les manifestacions independentistes dels darrers cinc anys. L’escriptora tampoc ha volgut oblidar-se de tots aquells que han aportat el seu granet de sorra, en referència als voluntaris que han contribuït a la logística de cada onze de setembre o als anònims que amb les seves “idees” i el seu “entusiasme” han fet possible que la Diada sigui un èxit.

Respecte a l’ambient que es respira a Catalunya, Castro ha diferit del clima de “pessimisme” que acompanya històricament als catalans cada vegada que hi ha un sotrac. En aquest llibre, l’escriptora afirma que “hi ha més gent que votarà a la independència que gent que creu que es guanyarà la independència”.

Castro ha reivindicat que aquest llibre vol continuar la seva filosofia, que consisteix a “intentar explicar aquest procés més enllà de les fronteres del nostre país”. El llibre té un total de 537 imatges i ha comptat amb el suport econòmic gràcies a aportacions anònimes a la plataforma Verkami. De fet, una de les anècdotes de la presentació s’ha produït al principi, quan Castro ha ofert un sincer agraïment a tots els que han col·laborat amb imatges al llibre, fent-los aixecar dels seients a tots ells per rebre els aplaudiments del públic.

El periodista Arturo Puente ha definit el llibre com una “bogeria il·lusionant” per construir el somni d’un territori. En aquest sentit, Forcadell ha assegurat que el procés s’ha basat en el “seny arrauxat i una rauxa assenyada”. Com una de les màximes exponents de l’independentisme fora de les fronteres, Puente ha remarcat de Liz la idea de construir “un país nou amb accent estranger”.

Forcadell ha expressat la seva felicitat i ha recordat “la visió retrospectiva” del llibre, ja que una de les primeres imatges que apareix és la manifestació per defensar l’Estatut. "Molts granets de sorra explica el que som a través del que fem" ha afegit la presidenta del Parlament. L'acte també ha comptat amb la presència de personalitats polítiques com el diputat d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, tres diputats de Junts Pel Sí; Eduardo Reyes, Germà Bel, Antoni Castellà, el diputat de la CUP, Sergi Saladie, o el tinent d'alcaldia de Barcelona, Jaume Asens. 

Referèndum

Per a Castro, "la manera més eficient de proclamar la independència és mitjançant un referèndum”, ja que seria una eina de pressió per als partits polítics. En aquesta línia s'ha manifestat Forcadell, que ha afirmat que "el futur de Catalunya no dependrà de cap tribunal, sinó exclusivament del que vulguin i decideixin els ciutadans de Catalunya”.