El secretari general del Parlament de Catalunya, Xavier Muro, i el lletrat major, Antoni Bayona, han fet arribar aquest dimecres un escrit a la Mesa on adverteixen els seus membres que tenen el "deure d'impedir o paralitzar" iniciatives com un ple on es proclami la independència. En l'escrit, assenyalen que una declaració d'independència tindria "relació directa" amb les resolucions parlamentàries i les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica suspeses pel Tribunal Constitucional.

Els lletrats del Parlament alerten en aquest sentit que "la tramitació i eventual aprovació d'una declaració" d'independència estaria "afectada" per les anteriors sentències del TC. Aferrant-se a les decisions de l'alt tribunal, Muro i Bayona indiquen que "els membres de la Mesa del Parlament tenen el deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa, jurídica o material, que directament o indirectament suposi ignorar o eludir la nul·litat de les resolucions parlamentàries afectades per la sentència, els actes i els acords de suspensió" del Constitucional. Segons els lletrats, "l'incompliment d'aquest deure pot donar lloc a l'exigència de responsabilitats dels membres de la Mesa".

Des de Junts pel Sí consideren "obvi" el que planteja l'escrit del secretari general i el lletrat major del Parlament. No obstant això, recorden que el document no és "ni preceptiu ni vinculant".

Junts pel Sí i la CUP han acordat avui la celebració d'un ple dilluns vinent amb la compareixença del president Carles Puigdemont com a punt únic de l'ordre del dia. En aquesta compareixença, el cap de l'executiu explicarà els "efectes" del referèndum de l'1-O. Aquest ple, segons la CUP, serà el de la proclamació de la independència.