És l'escenari més probable, però encara no està clar. Després que la CUP demanés dimarts aprovar les lleis de la desconnexió en el ple del Parlament de la setmana vinent, s'ha anat especulant en diverses ocasions sobre quan es faran efectives.

Ara, el president de JxSí, Lluís Corominas, ha posat de relleu a El Suplement de Catalunya Ràdio que, tot i que el més probable és que s'aprovin en el ple del 5 i 6 de setembre, també podria ser que es fes en un ple monogràfic dedicat només a aquesta qüestió.

Això sí. Corominas ha volgut subratllar que "tenim claríssim quan aprovarem les dues lleis" i ha assegurat que el referèndum "serà aprovat pel Parlament, amb una legalitat que va més enllà del que digui el Tribunal Constitucional" perquè volen, de totes totes, que "no sigui el govern del PP qui decideixi el futur de Catalunya, sinó els catalans votant".

Precisament per això, el president de JxSí ha demanat a CSQP que "vagi a votar massivament encara que els seus referents no avalin el referèndum" perquè considera que és un partit que "sempre ha estat compromès amb la democràcia" i ha carregat contra altres formacions catalanes per "no haver tingut valentia per defensar el 'no'".