El govern espanyol ha aprovat la presentació de tres recursos d'inconstitucionalitat —amb suspensió immediata— davant del Tribunal Constitucional per diversos articles de tres lleis catalanes.

La primera és la llei de comerç, serveis i fires de Catalunya (aprovada al Parlament l'1 d'agost de 2017). El recurs s'aplica contra els articles 8.3, 20.6, 36.2.b), 37.1.j) i k), 37.2, 38.5 y .6, 69, 72.1.b), a més de la disposició transitòria primera. Segons el redactat, la motivació és una vulneració de la Llei d'Horaris Comercials i la Llei d'Ordenació del Comerç Minorista en matèria de promocions comercials. Sobre el règim lingüístic, la Llei ha estat impugnada per la regulació del règim lingüístic que regulen l'exercici de l'activitat comercial i la prestació de serveis i les infraccions lleus, respectivament.

La segona és la llei catalana de canvi climàtic (aprovada al Parlament l'1 d'agost de 2017). El recurs s'aplica contra els articles 2.2.e), 4.e), 5, 6, 7, 8, 11, 16.3, 19, 21.4, 24.3, 24.4, 39.3, 40 a 50, 51, 52; les disposicions addicionals primera, segona, tercera i setena; la disposició transitòria tercera, i les disposicions finals (cinquena i sisena). Ha motivat la decisió el fet que "els articles impugnats envaeixen les competències que l'article 149.1 de la Constitució atribueix a l'Estat en matèria de bases i coordinació de la planificació general de l'activitat econòmica (regla 13a), les bases de règim miner i energètic (regla 25a) i la legislació bàsica sobre protecció del medi ambient, sense perjudici de les facultats de les comunitats autònomes d'establir normes addicionals de protecció (regla 23a)".

La tercera és la llei catalana de serveis de transport de viatgers en vehicles de fins a nou places. El recurs ha estat presentat contra l'article 1 d'aquest decret llei de la Generalitat de Catalunya de l'1 d'agost de 2017. La motivació: "En la mesura que l'article 1 aborda l'establiment de regles relatives a la transmissió de les autoritzacions d'arrendament de vehicles amb conductor, assenyalant, en conseqüència, normes que en determinen el règim jurídic, s'ha de considerar que excedeix l'àmbit de les competències delegades i, per tant, que està envaint una competència que només correspon a l'Estat".