Llum verda a la primera llei de la desconnexió. La majoria independentista de JxSí i la CUP al Parlament ha permès la tramitació, després de rebutjar les esmenes de retorn de l'oposició, de la primera part del projecte de la llei de Protecció Social catalana, la que fa referència a la creació de l'Agència de Protecció Social de Catalunya.  

En concret, en el cos normatiu d'aquesta primera "llei autonòmica", com ha recordat la diputada cupaire Mireia Vehí, es preveu la creació bàsicament de l'estructura, és a dir, l'Agència de Protecció Social de Catalunya, que pretén poder gestionar totes les prestacions socials que ja es gestionen actualment a Catalunya i ser el bressol de la futura Seguretat Social catalana. Per això, considera que és "imprescindible" per la construcció de la República catalana.

De fet, Vehí ha començat la seva intervenció recordant que "per segon cop" els partits independentistes porten un "punt clau" al debat del ple, en referència a la unilateralitat de les conclusions del Procés Constituent aprovades aquest matí, tot i l'avís del TC, enmig d'una forta brega parlamentària.

També el diputat de JxSí Chakir El Homrani ha defensat que l’ens ha de permetre gestionar de forma "més eficient el present, però a la vegada ens ha de permetre que en el futur tinguem la capacitat de gestionar tota la realitat social". És més, ha recordat que la protecció social és un dels "pilars bàsics de l’Estat del benestar". Per això, ha demanat a la resta de grups poder debatre sobre aquesta qüestió sense fer "espectacle". 

El gruix de la llei, és a dir, el disseny del model de seguretat social que tindria el nou Estat català en qüestions com les prestacions o el sistema de pensions, es deixa per a la segona part de la norma.

Oposició 

El diputat del PP, Fernando Sánchez, ha estat un dels més crítics amb la proposició de llei, i en general, amb els partits independentistes. "Porten 4 anys fent apologia de la ruptura", ha denunciat.

De fet, opina que a JxSí i la CUP no els importa la gent, sinó "només la qüestió de confiança i vendre fum" en el sentit que avancen cap a la independència, on s'inclou la "conservadora" Agència de Protecció Social per "enganyar el personal". 

També el diputat de C's Joan García ha titllat l'ens de "placebo". En definitiva, una "llei inerta", que segons el seu parer, només és una "arma llancívola" per desafiar Espanya.  

Mentrestant, el PSC i CSQP, que havien presentat un text alternatiu, han coincidit a criticar que JxSí i la CUP estan més pendents de "l'escenificació" de la independència, que no pas de les necessitats de la gent. I que en definitiva, l'Agència de Protecció Social és un ens buit de contingut social.