El cantautor i diputat de Junts pel Sí (JxSí) al Parlament, Lluís Llach, ha assegurat aquest dijous que el Govern va arribar a sospesar portar a Catalunya refugiats en vaixells o en avions, però es va topar amb les dificultats de "no ser un Estat".

Llach ha reconegut, en declaracions a RAC1, que es va sentir "una mica fotut" quan el periodista Jordi Évole, en el macroconcert de dissabte passat per reivindicar els drets dels refugiats, es va dirigir a les autoritats presents a la llotja: "Us refugieu i dieu que és un problema de competències; jo crec que aquest no és només un problema de competències, és un problema d'incompetències".

Llach ha sortit en defensa del secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat, Oriol Amorós, i la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa.

"Jo conec Oriol Amorós i el veig plorar, per dir-ho d'alguna manera, i patir cada dia per fer això", ha assenyalat.

Llach ha reproduït les explicacions que li donava Bassa en exposar-li amb preocupació les dificultats del Govern a l'hora de trobar una manera d'acollir refugiats malgrat l'actitud de l'Estat: "És que no podem fer-ho, ho hem intentat fins i tot a veure si amb vaixells, però els portem aquí i després què passa? Els deixem tirats a la duana? Com ho fem? No tenim visats".

"S'havia parlat d'avions i coses així", ha afegit Llach, que ha recalcat que a Catalunya "hi ha capacitat per acollir 1.250 refugiats ja ara", però en canvi "n'han entrat una misèria".

Lluis Llach, a més, ha denunciat que dels "3.500 milions d'euros que Europa ha donat a l'Estat espanyol" per gestionar l'acollida de refugiats, "la Generalitat no ha rebut ni un duro".