No vols caldo, doncs dues tasses. És la màxima en la qual se sosté la resposta de Quim Torra a la prohibició de la Junta Electoral Central del llaç groc als edificis públics durant el període electoral. Des d'aquest dijous al matí, de la façana del Palau de la Generalitat pengen dues noves pancartes. La principal és idèntica a l'anterior, amb el mateix missatge de 'Llibertat presos polítics i exiliats', però canvia el llaç groc per un de blanc amb una franja vermella al damunt. L'altra lona, a la finestra de l'esquerra, és quadrada i clama per la llibertat d'expressió. 

Passaven pocs minuts d'un quart d'onze del matí quan el cap de protocol de Presidència, Carles Fabró ha sortit al balcó del Palau de la Generalitat amb cinc persones més. L'operació a la balconada central ha durat pocs instants perquè no han retirat el cartell antic, sinó que hi han lligat al damunt la nova pancarta. Ara bé, l'activitat ha continuat. Primer, amb la col·locació de la lona a la finestra del costat on apareix la màscara amb la boca tatxada de vermell que Òmnium Cultural ha popularitzat arran dels empresonaments
 
pancarta llibertat expressio façana generalitat   acn
 
La picaresca amb què juga Torra és que a l'ordre de la Junta Electoral Central s'especificava només que "el llaç groc i les estelades són símbols partidistes". D'aquesta manera, Torra pretén obrir un nou front i persistir en la seva defensa de la llibertat d'expressió
 

Confusió pels llums de colors al terrat

L'expectació que genera tota aquesta polèmica ha suscitat confusió entre els mitjans de comunicació quan, instants després de penjar les noves pancartes, uns operaris han instal·lat i encès uns focus de colors al terrat de l'edifici. La llum anava canviant de colors i durant una estona ha estat groga.

llums generalitat ajuntament dia aigua

Finalment, però, ha quedat fixat el color blau i segons informen fonts de l'ajuntament -cap a on enfoquen els llums- s'han posat per commemorar el dia mundial de l'aigua que és aquest divendres.

Torra i la lluita pels símbols

Minuts després de la seva presa de possessió, Quim Torra va penjar del balcó del Palau de la Generalitat la pancarta amb el llaç groc i el missatge "Llibertat presos polítics i exiliats". Era l'estiu de l'any passat. Era la seva primera acció com a president. Deu mesos després, la defensa d'aquest símbol ha situat el president al fil de la desobediència. El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, a qui Torra va encomanar-se públicament fa unes hores, l'ha emplaçat aquest dimecres a fer cas de l'ordre de la Junta Electoral Central i treure els cartells reivindicatius mentre duri el període electoral, és a dir des d'ara fins el 26 de maig. 

El president de la Generalitat va anunciar en un comunicat que, tot i que les seves resolucions no són vinculants, se seguirà la recomanació del síndic

A la JEC se li gira feina

L'autoritat electoral es reunirà aquest dijous a les cinc de la tarda al Congrés dels Diputats, on té ubicada la seva seu. La JEC compta amb el vistiplau del govern espanyol per emprendre les accions que consideri necessàries. Es podria obrir una via penal contra el president de la Generalitat per desobediència que podria acabar amb la inhabilitació de Torra. El procés, això sí, duraria mesos, com va passar amb l'alcaldessa de Berga. 

Amb la reacció de Palau, se'ls ha girat més feina. La pancarta segueix allà, tapada per una de nova amb el mateix missatge però el llaç de color blanc. I a més se n'hi ha afegit una de nova.