Elizabeth Castro, més coneguda com a Liz Castro, és escriptora, editora, traductora i actualment és membre del secretariat nacional de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Nascuda l'any 1965 a San Leandro, a l'Estat de Califòrnia (EUA), va apuntar-se a un curset de català quan anava a la universitat. Entre el 1987 i el 1993 es va traslladar a Barcelona per gestionar la traducció de programes informàtics. Liz és optimista i està esperançada amb aportar el seu granet de sorra per a la independència de Catalunya. Es passeja per la Universitat Catalana d'Estiu sense ànims de protagonisme, assisteix a diferents classes com a públic i fins i tot s'atreveix a cantar en els karaokes nocturns de Prada. 

Com es convenç als electors que un hipotètic referèndum d’independència seria vinculant?

Ha de ser un referèndum convocat pel Parlament i gestionat pel Govern. I serà vinculant perquè sabrem les conseqüències del resultat. Si guanyem el referèndum la independència es farà realment efectiva. Però això no només ho han de saber els independentistes, sinó també els unionistes.

Ha sondejat la possibilitat que els unionistes puguin boicotejar el referèndum?

No crec que puguin, precisament és per això que és tan important que quedi clar el missatge. Si guanyem el referèndum, declarem la independència. Si perdem el referèndum, convoquem eleccions autonòmiques. Aquestes són les dues úniques conseqüències, tant pels independentistes com pels unionistes, com també pels que estan enmig i no han decidit i vés a saber que volen. Per tant, qui no voti, no tindrà veu. L’abstenció no és il·legal en el nostre país, però si volen influir en el resultat final hauran de participar.

Si guanyem el referèndum, declarem la independència. Si perdem el referèndum, convoquem eleccions autonòmiques

En el marc mental d’un unionista, creu que votar en un referèndum al marge de la legalitat espanyola li generarà la prou credibilitat?

S’ho haurien de fer mirar. El Parlament de Catalunya, segons l’Estatut de Catalunya, que és una llei orgànica espanyola, és l’expressió de la veu del poble. I si la majoria del Parlament ho convoca, llavors tampoc sé si es pot dir fora de la legalitat espanyola. A més, segons la Carta de Drets Humans, la gent té dret a l’autodeterminació.

Però no em negarà que el fet de fer-ho d’acord amb la legalitat catalana xoca amb la legalitat espanyola...

Correcte, en algun moment la independència requereix, i obliga per la manera com és l’Estat espanyol, aquest xoc. La independència de Catalunya no és consistent amb la Constitució espanyola, per tant, en algun moment s’haurà de fer alguna cosa al respecte. La gent de l’Assemblea creiem que s’hauria de solucionar aquest conflicte votant democràticament.

Per resoldre el xoc competencial no s’hauria de fer unilateralment el referèndum, i per tant, un cop s’hagi proclamat la DUI?

És que si declares la independència abans que la gent voti estàs posant el carro davant els bous. Com podràs involucrar la gent si ja ho has decidit i només necessites el vistiplau? Jo ho trobaria una falta de respecte. Els partits independentistes es van presentar a les darreres eleccions amb un programa electoral que deia exactament què anaven a fer i és el que estan fent. Sincerament, no hi veig cap problema.

El referèndum és l'acte que farà despertar Europa

Per què l’ANC esquiva el concepte d’unilateralitat?

No som nosaltres qui volem fer el referèndum unilateral. És curiós perquè la unilateralitat el que vol dir literalment és que fas les coses sense involucrar els altres. La part important del concepte unilateral és que tant si l’Estat ens deixa fer el referèndum com si no, nosaltres el farem igualment. La unilateralitat no és la prioritat, la prioritat és fer el referèndum. Però és clar, hi ha molta gent, particularment la gent de Catalunya Sí que es Pot, que agafa pancartes d’un referèndum impossible, que és unicornista. És com si tu vols anar a Mart, que és fantàstic però no ho pots fer.  

La Unió Europea homologaria el referèndum?

Jo crec que sí, tinc plena confiança. El referèndum és l’acte que farà despertar Europa. Però abans del referèndum no es pronunciaran, sinó després, quan els observadors internacionals hauran vist com s’han complert totes les condicions. I encara més important, reconeixeran la declaració d’independència que en sortirà.

I Catalunya no quedaria fora de la Unió Europea amb una declaració d’independència?

Catalunya no desapareixerà de la Unió Europea per escindir-se d’Espanya, això és una suposició perquè no se sap. Just després de la votació del Brèxit, tota Europa pràcticament va obrir els braços a Nicola Sturgeon per fer tot el possible perquè Escòcia romangués dins de la Unió Europea. Amb Catalunya jo veig que serà una situació similar. La Unió Europea no vol perdre una economia de 200.000 milions d’euros anuals amb 4.000 multinacionals.

Hi ha molta gent que dóna més suport a la independència que als partits independentistes

Abans feia referència a Catalunya Sí que es Pot. Quins mecanismes s’han activat per aglutinar aquests sectors a la massa social independentista?

Una de les maneres és la nostra campanya d’estiu, on hem subratllat els greuges amb l’Estat. Hem d’explicar per què volem ser independents. La gent de Catalunya Sí Que es Pot parla molt de tenir sobirania per pal·liar els efectes de la crisi, però és que sense independència no hi ha sobirania. Per tant, si realment volem ser solidaris amb la gent, necessitem tenir les eines d’un Estat per poder-ho fer. Nosaltres no podem acollir refugiats perquè des de l’Estat ens deneguen la potestat de fer-ho i tampoc podem millorar el sistema sanitari perquè no tenim els diners per fer-ho. 

Però aquest discurs ja és repetit i sobradament conegut per l’electorat de les confluències d’esquerra...

Doncs no ho sé, si ha arribat a tothom. És cert que des de l’ANC ja s’han explicat aquests temes, però això no vol dir que hagin calat en segons quines parts d’aquesta població. Estic d’acord que el missatge de com l’Estat reparteix els recursos és repetit, però la nostra missió és continuar explicant el perquè. I l’avantatge del referèndum és que no obliguem la gent a votar a partits polítics, perquè hi ha molta gent que dóna més suport a la independència que als partits independentistes. Els partits no importen per res a l’hora de decidir la independència, per això nosaltres focalitzem el nostre discurs en no lligar la decisió als partits per eixamplar la massa social.

M’agrada que la manifestació d’aquest any intenti combatre la centralització de Barcelona

Amb vistes a la Diada, què busca l’ANC amb aquesta aposta descentralitzadora?

D’una banda s’ha buscat la diferenciació de les parts de la realitat catalana, és a dir, entre la solidaritat, la vessant artística, la part republicana, l’àrea industrial i tecnològica, etc. I també jo crec que hi ha un crit a la descentralització. Catalunya també “pateix” una espècie de centralització a Barcelona que se’n queixa la gent que és de Lleida, Girona o Tarragona. A Massachusetts ens passa el mateix, gairebé tot el poder econòmic està a Boston i la gent de l’oest no tenim la mateixa influència sobre el Govern. A mi m’agrada que la manifestació d’aquest any intenti combatre això. De fet, des de l’Assemblea ja ho intentem fer amb les nostres reunions mensuals que estan repartides arreu del territori.

La projecció del missatge no es debilita amb una imatge de menys unitat?

Al revés! La gent té una mania amb la unitat. És cert que per fer la independència haurem de tenir una unitat d’acció, però no hem de ser tots iguals. Una de les fortaleses del moviment independentista català és que som diferents. Aquí a Catalunya tenim una gamma de representació política molt àmplia. No cal que tot sigui a Barcelona i que tot sigui d’un partit polític. La gent no s’ha d’espantar perquè no ens reunim tots en el mateix lloc, ja ho vam fer a la Via Catalana. Amb aquestes cinc manifestacions estem connectats i donant importància a tot el territori. L’associacionisme és la clau de la cultura catalana.