Les primàries per escollir la direcció del nou Partit Demòcrata Català s'han posat en marxa a les vuit del vespre, un cop formalitzades les candidatures. Ha estat un procés amb sorpreses i cops d'efecte que s'ha anat desenvolupant a la porta de la seu de l'antiga CDC amb la primera de les candidatures que s'ha oficialitzat, la de l’alcaldessa de Sant Cugat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, que optarà a presidir el consell nacional. Si Conesa ha provocat sorpresa, no ho ha estat menys l'aparició del segon candidat per a aquest càrrec, el conseller Santi Vila. En el cas de les candidatures a la direcció executiva, el cop d'efecte no ha estat la presentació de les candidatures de Marta Pascal-David Bonvehí i la del líder de Reagrupament, Ignasi Planas, sinó la retirada de la llista de Germà Gordó pocs instants després de registrar-se.

També Artur Mas i la consellera Neus Munté han oficialitzat la seva candidatura a la presidència. En aquest cas, però, no hi haurà rivals, tot i que les votacions s'hauran de fer igualment.

Conesa-Vila

Tothom pendent de les candidatures a la comissió nacional, i l'autèntic duel es disputarà per presidir el consell nacional del partit, el màxim òrgan entre congressos. La candidatura de Conesa, a qui s’alinea amb el sector afí al conseller Josep Rull, se situa en total sintonia amb la que lideraran Pascal-Bonvehí per a la comissió executiva. A més, ha rebut el suport de Reagrupament, tal com ha fet saber Ignasi Planas en un tuit.

L'alcaldessa ha anunciat la seva decisió a través de les xarxes socials:

Si la candidatura de Conesa ha sorprès no ha estat menys el conseller Vila. La notícia que el titular de Cultura s'havia registrat per participar a les primàries a la presidència del consell nacional s'ha sabut en el moment en què, en abandonar la seu després de formalitzar el tràmit, s'ha topat amb dos periodistes que feien guàrdia a la porta de l'antiga CDC.

També Vila ha anunciat la seva candidatura a través d'un tuit en què es presenta com un candidat de consens:

La cursa a la presidència del consell nacional es completa amb un tercer nom, també inesperat, l'exalcalde de Bigues i Riells Joan Vila Massagué.

Pascal-Bonvehí

Pel que fa a la direcció executiva, a tres quarts de vuit el tàndem Pascal-Bonvehí ha oficialitzat la seva llista (a la imatge) que integren: Marta Pascal com a coordinadora general; David Bonvehí, coordinador organitzatiu; Elsa Artadi, estudis i projectes; Marc Castells, projectes; Dolors Tella, formació; Xavier Fonollosa, area metroplitana; Vanessa Farré, associats; Lluís Soler, base de dades; Albert Batet, nous sectors; David Saldoni, món local; Montserrat Candini, institucions i Lluís Guinó, món local.

El resultat del congrés, que ha establert un contundent règim d’incompatibilitats, ha obligat a desestimar alguns dels noms que s'havien apuntat per participar en la nova direcció, especialment entre els alcaldes que ocupen un escó al Parlament.

En cas de sortir escollits algun dels candidats, com Candini, Batet i Guinó -que compaginen el càrrec d'alcalde i diputat-, i Elsa Artadi, alt càrrec del Govern, hauran de renunciar a alguna de les seves responsabilitats, tret que es demani al consell nacional que apliqui alguna excepció al que imposen els estatuts del partit aprovats diumenge. Un cop escollits, els membres de la direcció executiva tindran sis mesos per prendre alguna decisió.

Al llarg del dia d’avui, Pascal ha continuat els contactes amb diferents corrents per articular una candidatura de consens. Així mateix, s'han reunit al matí amb Artur Mas.

Marta Pascal es presenta com a coordinadora general / Sergi Alcàzar

Ignasi Planas

Prèviament havia presentat la seva candidatura el líder de Reagrupament, Ignasi Planas, que ja havia deixat clar que optarà a encapçalar la direcció executiva.

Planas s'ha presentat com l'autèntica renovació enfront de la candidatura Pascal-Bonvehí, constituïda per membres de l'antiga CDC. El líder de Reagrupament, que ha admès que havia mantingut contactes amb altres llistes -"que no m'atreveixo a qualificar d'intent de negociació"-, ha explicat que els ha respost que no hi ha previsió de cap acord d'acostament. Això no obstant, no ha descartat del tot possibles pactes.

Amb Planas (coordinador general), formen aquesta llista Marc Viñolas (organització), Rut Carandell (acció política), Maria Teresa Canals (coneixement), Rosa M Fonoll (municipalisme), Jaume Fernández (associats i associades), Pere Nin (Xarxes), Ricard Cabré (economia), Carles Bonaventura (relacions institucionals), Esther Ponsa (comunicació), Anna Xirinachs (projectes) i Rosa Cruz (transparència).

Ignasi Planas, el candidat de Reagrupament / ML

Germà Gordó

El cop d'efecte de la tarda, però, l'ha protagonitzat l'exconseller Germà Gordó. S'ha presentat a la seu del partit amb alguns dels membres de la seva candidatura, després de Pascal, per registrar la llista. Ha cobert els tràmits i un cop registrada, l'ha retirada. Tot seguit, ha comparegut davant dels mitjans per llegir els noms de la seva candidatura, explicar que és una llista transversal des del punt de vista ideològic, territorial i generacional, i anunciar que havia fet marxa enrere.

L'exconseller ha argumentat la decisió pel fet que Jordi Turull havia retirat la seva candidatura el dia abans, perquè valora positivament la proposta Pascal-Bonvehí -"és una bona candidatura"- i per entendre que Artur Mas avala aquesta opció, amb la qual cosa vol demostrar la voluntat de defensar la cohesió interna del nou partit.

Gordó i l'equip de la seva candidatura davant la seu / Sergi Alcàzar

Igual com Turull, també l'alcalde de Premià de Mar (Maresme), Miquel Buch, ha decidit no optar a la comissió executiva, amb la qual cosa la batalla a aquest òrgan de direcció es reduirà finalment al duel entre Pascal i Planas.

El dia 23 s'escollirà també la defensora de l'associat. Per a aquesta responsabilitat s'han presentat Iolanda Garcia, Francesc López Cadena, Enric Lleuger i Iolanda Aguilar.

El termini per presentar candidatures acabava a les 20 hores. A partir d'ara, s'hauran de ratificar les candidatures i, tot seguit, començarà la campanya electoral, tal com fixa el reglament de primàries.