La vicesecretària d'estudis i programes del PP, Andrea Levy, considera "fonamental" la presència del Govern de Mariano Rajoy a Catalunya per "desmuntar el mite independentista" i fer "una reconducció dels afectes" després de la deriva sobiranista que ha iniciat la Generalitat.

Després de remarcar la "mà estesa" que planteja l'executiu del PP, ha demanat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que "no es tapi les orelles" amb l'oferta de diàleg perquè comparteixen més coses amb el PP que amb "els antisistema" de la CUP.

"És fonamental en aquesta legislatura reconduir els afectes i això vol dir tenir un discurs polític i un relat polític que desmunti les grans i greus mentides que el Govern de la Generalitat ha dit els darrers anys pel que fa al que feia el Govern d'Espanya pels catalans", ha declarat Levy en una entrevista a Europa Press.

En opinió seva, és "important" aquesta presència de Rajoy i els seus ministres per explicar "en primera persona" i "sense intermediaris la veritat i desmuntar el mite independentista" que totes les coses "dolentes" que passen a Catalunya són "culpa" del Govern d'Espanya, i més quan, segons ha recalcat, la Generalitat ha fet un "desistiment de funcions els últims anys per posar-se només un objectiu irrealitzable: la independència".

Les opcions de Puigdemont

La responsable d'estudis i programes del PP ha indicat que Puigdemont té "dues opcions: abraçar-se al diàleg o abraçar-se als radicals de la CUP". "I crec que la societat catalana aplaudiria que l'abraçada fos amb el diàleg", ha proclamat.

La diputada del PP ha subratllat que el Govern espanyol ha fet "ja tots els passos" oferint "mà estesa al diàleg" i ha afegit que ara Puigdemont ha de "decidir" si vol "allargar la mà al diàleg o donar la mà als radicals de la CUP ".

Com a resposta a les peticions de la Generalitat perquè concreti aquesta oferta de diàleg, ha assenyalat que hi ha "moltes qüestions" sobre les quals la societat catalana espera que parlin els dos governs com "el finançament" o una "pacificació del desenvolupament competencial". Segons la seva opinió, cal anar a "nivells de conflictivitat competencial inferiors" als que s'han tingut per resoldre els conflictes amb diàleg i evitar anar als tribunals.

Reforma de la Constitució?

Després de ser preguntada sobre si creu que una reforma de la Constitució pot ajudar a buscar una solució al problema català, Levy ha afirmat que "el problema català s'ha de solucionar amb vies de diàleg, amb vies d'entesa i amb reconducció dels afectes".

"No em sembla que la reforma constitucional sigui un mitjà o un canal per reconduir el que ha estat una deslleialtat institucional del Govern de la Generalitat els últims anys", ha emfatitzat.

Dit això, ha instat el PSOE a "dir d'una vegada per totes en què consisteix la seva reforma constitucional" perquè se l'ha sentit "parlar de moltes coses" però no "concreta". "I és un greu risc parlar en genèric i en general de reformes constitucionals sense tenir cap projecte ni cap objectiu concret", ha afegit.

Després d'assegurar que una reforma de la Llei Fonamental ha de tenir un ampli consens, Levy ha subratllat que s'ha posat damunt la taula un debat que no està present en la societat espanyola. 

No a la bilateralitat en el finançament autonòmic

En matèria de finançament autonòmic, Levy ha explicat que l'objectiu d'aquest debat és que els recursos públics de tots els espanyols es destinin "amb més eficiència i eficàcia". Levy també ha rebutjat que s'hagi de "satisfer la deslleialtat institucional picant l'ullet sobre el finançament".

"Em semblaria un error que s'aprofités aquest debat per voler alçar veus bilaterals. El finançament autonòmic és un tema amb pluralitat de parts i és un debat entre totes les comunitats", ha assegurat.