1. Advertits per passiva i per activa

L'advertència del Tribunal Constitucional als membres de la Mesa ha sobtat els lletrats del Parlament per les condicions que imposa als notificats. No només els adverteix de les conseqüències jurídiques d'un incompliment actiu, sinó del preu que pagarien per la "passivitat" de no "impedir o paralitzar qualsevol  iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada".  "Un fet inèdit, tan inèdit com la mateixa providència del Tribunal Constitucional", emfatitzen els lletrats del Parlament consultats per aquest diari.

2. Candidats de La Sexta

Francesc Homs també busca candidats de La Sexta. Fonts del partit han assegurat a El Nacional que l'actual conseller de Presidència compartirà candidatura amb Míriam Nogueras, regidora de CiU a Cardedeu. Nogueras és habitual, sobretot darrerament, del programa de debat polític televisiu La Sexta Noche. Fonts del partit també apunten a Elena Ribera com la dona que farà tiquet amb Jordi Xuclà a Girona. Ribera és una veterana diputada fundadora de Demòcrates de Catalunya. Pel Senat, CDC ha escollit el secretari de Comunicació de la UGT de Catalunya, Miguel Ángel Escobar, fins ara a l'òrbita del PSC. Míriam Nogueras, en ple debat,

3. Cleca al Ministeri d'Interior

El Tribunal de Cuentas s'ha despatxat a gust contra el Ministeri de l'Interior per les subvencions que atorga el departament de Jorge Fernández Díaz. En un contundent informe, acusa el Ministeri de ser poc "rigorós", de no tenir una "planificació estratègica clara", d'estar ple de "deficiències i incompliments". "Cal una avaluació exhaustiva dels procediments implantats per atorgar-les".

4. JxSí i la CUP, dividits

Una nova diferència entre JxSí i la CUP. El secretari general del Parlament, Pere Sol, ha recomanat en la reunió de Junta de Portaveus nomenar la Diputació Permanent, l'òrgan legislatiu delegat que actua quan el plenari no es reuneix. Sol urgeix que es configuri per si es convoquen noves eleccions avançades. Depenent si s'utilitza un sistema o un altre de càlcul, la CUP es podria quedar sense representació en favor de JxSí. La gresca està servida.

5. La república de Catalunya, potència esportiva

El diari esportiu francès ja especula amb Catalunya independent com a potència europea de l'esport. En un detallat reportatge destaca el pes de les medalles d'atletes catalans o el pes d'esportistes com els germans Gasols o el motociclisme.

6. Comunistes Gran Reserva

S'han editat dos llibres dels exlíders d'Izquierda Unida. Per una banda, Julio Anguita que ha publicat Atraco a la memoria (Akal) i, per altra banda,  Gerardo Iglesias, l'emblemàtic cap de files del comunisme que treballava a la mina, on va tornar després de ser diputat, ha publicat La amnèsia de los cómplices ( KRK Ediciones), un assaig punyent sobre la memòria històrica.

7. De Gispert a Chacón: "Torni a Miami"

Déu n'hi do la batussa entre l'expresidenta del Parlament i factòtum de Demòcrates de Catalunya, Núria de Gispert, i la candidata del PSC a les espanyoles. Chacón ha piulat una fotografia d'Artur Mas al Parlament demanant-li que "marxi per regenerar la política catalana". De Gispert li ha replicat titllant la piulada de grolleria i li ha exigit que torni a Miami.

8. Amenaça unionista al taulell del Parlament

L'amenaça del PP i C's als funcionaris del Parlament ha estat recollida al magre taulell d'anuncis del personal de la Cambra catalana. Un dels racons més llegits del Parlament. L'advertència no ha fet gota de gràcia als servidors públics de la casa, molestos amb què els posin com a mercaderia en la dialèctica política. panell

9. Defensa estudia pagar mercenaris

El Centre Superior d'Estudis de la Defensa Nacional (CESEDEN) ha publicat un estudi encarregat per l'Escola Superior de les Forces Armades titulat Las Corporaciones Privadas en Seguridad. Un dens informe sobre les condicions i la regulació amb què l'exèrcit espanyol pot contractar "mercenaris" (sic) per a les seves actuacions.

10. La butxaca foradada de Trillo

El Tribunal de Cuentas investiga el desviament de 83.000 euros de l'ambaixada espanyola a Londres, a mans de l'exministre de Defensa, Federico Trillo. Segons informa El País, una treballadora, encarregada de la comptabilitat, va comprar Ipads, neveres, bicicletes i una màquina de gelats a compte del pressupost públic de la legació diplomàtica.

11. El pretendent carlí, federalista

Carlos Javier de Borbón-Parma, actual pretendent carlista al tron espanyol, ha remès una carta, datada el cinc de novembre, amb què defensa el "federalisme" per solucionar la "greu crisi institucional" que pateix l'Estat espanyol per culpa del procés sobiranista. El pretendent a monarca defensa la tesi del PSC?

12. Josep i Pere Pujol, a l'Audiència

Josep i Pere Pujol Ferrusola, fills de l'expresident Pujol, compareixeran aquest matí a l'Audiència Nacional amb la imputació d'haver col·laborat en el blanqueig de capitals que la família tenia a Andorra.

13. Fitch castiga Catalunya

L'agència de mesurament de riscos Fitch ha rebaixat en un informe dos esglaons la qualificació creditícia de Catalunya, des de BBB- fins a BB, situant-la en la consideració de bo porqueria, a causa de l'aprovació al Parlament català, de la resolució de la desconnexió. La mateixa agència, amb d'altres, atorgava patents d'excel·lència a les entitats bancàries podrides per la bombolla immobiliària.

14. Maniobres amb poca punteria

L'exèrcit investiga per què uns projectils van caure en boscos d'Espolla (Alt Empordà) i a tocar d'un mas durant unes maniobres a la base militar de Sant Climent Sescebes. Una dotzena d'impactes, arbres trencats i nombrosos casquets de morter dispersos per la muntanya és el balanç de la poca punteria dels militars. Segons informa Catalunya Ràdio, els dos ajuntaments demanaran explicacions.

Postres de Músic

La Guàrdia Civil va haver de portar a mar obert una balena perduda al port de Barcelona. Segons el cos armat, el mamífer, que mesurava 8 metres, es trobava desorientat. La balena de Passeig al port