Pedro Sánchez assenyala Patxi López, futur president del Congrés / EFE

El PP, el PSOE i Ciutadans han arribat al seu primer acord. El socialista basc Patxi López serà escollit avui com a president del Congrés amb els vots favorables dels d'Albert Rivera i l'abstenció dels populars. Una abstenció que és precisament el mateix que demanen als socialistes a Gènova perquè el seu candidat a president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, repeteixi en el càrrec.

La contrapartida, per part dels socialistes, és donar una representació majoritària de la Mesa als populars. Així, amb aquest acord, el PP ocuparà tres seients de la Mesa, respecte dels dos que s'emportaran per igual el PSOE, Podemos i Ciutadans.

Els grups de Podemos, en l'aire

L'entesa tripartita deixa en l'aire els quatre grups parlamentaris de Podemos –estatal, gallec, basc i català–, que era la condició que havia posat Pablo Iglesias per donar suport a l'elecció de López al capdavant de la Cambra. Fonts socialistes asseguren que ha estat "impossible" arribar a una entesa amb els podemistes per culpa de "les seves exigències" d'aquests quatre grups que entenen que el reglament "no permet".

Amb tot, Iglesias, ahir a la tarda va qualificar l'acord "d'aliança a tres per l'immobilisme" i "búnquer contra el canvi". Més tard, des del partit demanaven "sensatesa" dels socialistes, perquè els grups que demanen es puguin conformar i anunciaven que un dels dos secretaris de la Mesa es cedirà a En Comú Podem.

Qui és Patxi López?

patxismeFrancisco Javier López Álvarez (Portugalete, 1959), conegut com Patxi López, va néixer en el sí d'una família obrera. El seu pare, Eduardo López Albizu Lalo, va ser un històric dirigent del socialisme. Va començar la carrera d'Enginyeria Industrial, però la va deixar amb 28 anys per ocupar un escó al Congrés dels Diputats. Des de llavors ha aconseguit ser secretari general del PSE, des del 2002 fins el 2004, i ser lehendakari entre 2009 i 2012, amb el suport dels populars. Amb el seu nomenament demà com a president del Congrés, López obtindrà el tercer càrrec polític més rellevant d'Espanya, per darrere del Rei i el president del Govern espanyol.