El lehendakari Iñigo Urkullu ha destacat que el desarmament d'ETA està "exempt de qualsevol èpica", encara que ha precisat que es tracta d'un acte que sí que té "un significat ètic central", ja que "certifica definitivament que ni una de sola de les víctimes provocades per ETA no s'hauria d'haver produït mai". A més, ha agraït "l'altura de mires i la col·laboració" dels governs espanyol, francès i navarrès, i de la Mancomunitat d'Iparralde (el País Basc francès). Acompanyat pel líder de la Comissió Internacional de Verificació (CIV), Ram Manikkalingam, Urkullu ha comparegut aquest dissabte davant dels mitjans de comunicació a Sant Sebastià per llegir una declaració institucional sobre el lliurament de les armes d'ETA efectuat aquest dissabte. El text, titulat De la épica a la ética, constata que, amb el lliurament dels arsenals de la banda, "les armes han passat del territori de la clandestinitat al territori de la legalitat".

Assoliment democràtic

Per aquest motiu, Urkullu ha assenyalat que "totes i cadascuna de les víctimes són avui subjectes i partícips principals d'aquest assoliment democràtic de la societat, les seves institucions, la política i dels drets humans". Iñigo Urkullu ha explicat que en les últimes setmanes el Govern basc ha treballat perquè el desarmament fos "viable", perquè tingués un caràcter "legal, unilateral, complet i sense contrapartides", i perquè arribés "a bon port". Segons ha explicat, l'executiu autonòmic "ha estat en relació i comunicació" amb el Govern espanyol, amb les autoritats franceses, amb el Govern de Navarra i amb la Mancomunitat d'Iparralde. El lehendakari ha agraït "l'altura de mires i la col·laboració dels governs, institucions i forces polítiques afectades d'una o una altra manera en la gestió d'aquest moment". En aquest sentit, ha afegit que el Govern basc ha romàs "coordinat" amb el Parlament autonòmic, amb els partits polítics i amb agents socials, així com amb la denominada Comissió Internacional de Verificació.

Un assoliment històric

"Ha estat necessari teixir amb discreció una confluència entre institucions i agents polítics i socials que respongués al valor històric que aquest assoliment representa per a la nostra societat", ha explicat. Urkullu ha donat les gràcies pels "bons oficis" de la Comissió Internacional de Verificació per "canalitzar" el desarmament d'ETA, del qual ha assenyalat que ara "haurà de ser corroborat per les autoritats judicials franceses".

Convivència normalitzada

El lehendakari considera que "la confirmació del desarmament legal, definitiu i sense contrapartides és un pas fonamental en el procés de fi ordenat de la violència i de desaparició d'ETA". Tanmateix, ha avisat que "res no comença, ni acaba avui", per la qual cosa serà necessari continuar treballant per una "convivència normalitzada", encara que, a partir d'ara, aquesta tasca es desenvoluparà "en un escenari millor". Per aquest motiu, ha explicat que el Govern basc "donarà continuïtat", a través del seu Pla de Convivència i Drets Humans, a la feina "a favor de la pau" desenvolupada durant anys per "tantes persones, entitats i institucions". "Tenim un projecte de futur i d'esperança amb un objectiu central, l'encontre social, l'aspiració d'una convivència normalitzada. El compromís ètic continua", ha manifestat.