La majoria de lectors de dos dels principals diaris de Catalunya, La Vanguardia i El Periódico de Catalunya, estan a favor del referèndum unilateral d'independència (RUI). És el que es desprèn de les dades de l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), que han estat analitzades per El Nacional. L'audiència d'aquestes dues capçaleres no només dona un suport majoritari al referèndum -encara que aquest sigui sense l'acord amb l'Estat-, sinó que també donaria un 'sí' contundent en el supòsit que la Generalitat convoqués el plebiscit.

A favor del RUI

Aquest diari ha creuat i analitzat les dades procedents del baròmetre, que per primera vegada preguntava pel vot en una consulta de la Generalitat, i ha constatat que tant el lector de La Vanguardia com d'El Periódico de Catalunya dona suport majoritàriament al RUI: fins a un 56,5% de l'audiència de la capçalera de Godó i un 53,4% en el cas del rotatiu de Zeta. Però això no és tot: si se sumen també aquells que donen suport a un referèndum sempre que sigui acordat amb l'Estat, la consulta guanya adeptes fins a convèncer vuit de cada deu lectors de les esmentades capçaleres. Aquestes dades contradiuen la línia editorial de tots dos diaris, que no aposten precisament per la independència.

El suport a la independència: un 56,5% de l'audiència de La Vanguardia i un 53,4% en el cas d'El Periódico

Si es distingeixen els resultats segons les edicions, en català i en castellà, es poden apreciar diferències importants. Les persones que prefereixen La Vanguardia o El Periódico en català opten clarament per la consulta unilateral, mentre que els que llegeixen la versió en castellà prefereixen les dues vies: el RUI i també el referèndum acordat.

Per a entendre aquesta dada és vital tenir en compte que, segons el CEO, el 58% dels lectors de La Vanguardia trien la versió en català i el 42%, en castellà. Per la seva banda, en el cas d'El Periódico, el 45,9% tria l'edició en català i el 54,1% en castellà.​

En el cas dels lectors catalans d'El País i El Mundo, malgrat que el RUI perd força, l'opció de votar continua sent majoritària. Set de cada deu lectors del diari de Prisa a Catalunya (72%) i sis de cada deu del d'Unidad Editorial (58,3%) donen suport al referèndum. No obstant això, cal esmentar que l'opció preferida per l'audiència d'El País és el referèndum acordat amb el Govern central, mentre que en el cas d'El Mundo és no votar sota cap circumstància.

Pots clicar a la pestanya o les fletxes per a consultar les dades dels diferents diaris.

Majoria independentista

El CEO també deixa entreveure que, en el cas que la Generalitat convoqués un referèndum, els lectors de La Vanguardia i El Periódico apostarien pel 'sí' a la independència. Concretament, en el cas del diari de Godó, el suport a la independència arribaria al 43,8% mentre que els del 'no' es quedarien en un 24,7%. Si es posa el focus en la capçalera de Zeta, el 'sí' assoliria pràcticament la majoria absoluta (49,8%) mentre que l'opció de mantenir-se dins d'Espanya comptaria amb els vots de només el 19,3% dels lectors. En ambdós casos, no obstant això, la via independentista s'imposaria clarament.

Si hi hagués referèndum, el 'sí' guanyaria clarament el 'no' entre els lectors de La Vanguardia i El Periódico

Amb tot, si es fa un cop d'ull a les dades per edicions, es pot apreciar que els lectors en castellà donarien un 'no' a la independència per un marge estret en cas de referèndum, situació diametralment contrària a la que es detecta entre els lectors de les edicions en català. Els lectors dels diaris editats a Madrid, com El País i El Mundo, estarien majoritàriament a favor de l'statu quo i també, dada curiosa, molt desmobilitzats: l'abstencionisme podria arribar a un terç de l'audiència dels diaris esmentats.

Pots clicar la pestanya o les fletxes per a consultar les dades dels diferents diaris.

El perfil del lector

Més enllà del procés -i dels partidaris i detractors de la independència-, les dades del CEO també permeten fer un retrat de l'audiència des d'una perspectiva política i ideològica. Si demà hi hagués eleccions al Parlament de Catalunya, els lectors de La Vanguardia i El Periódico en català ho tindrien clar: tornarien a votar majoritàriament Junts pel Sí (53,3% i 40,3%, respectivament). Si ens fixem en la versió en castellà, veiem que l'opció independentista quedaria relegada per altres opcions -com CSQP o Cs-, que també s'imposarien com les principals preferències entre els lectors d'El País i El Mundo. Els principals partits espanyols, PP i PSOE, obtindrien un resultat ínfim a totes les capçaleres.

A més, l'autodefinició ideològica dels enquestats ajuda a generar una imatge del tipus de lector de cada diari. A la pregunta "Com us definiríeu en política?", la resposta 'independentista' despunta entre els lectors de les edicions en català (31,7% en el cas de La Vanguardia; 31,3% en el d'El Periódico), mentre que en les edicions en espanyol s'imposen altres opcions: 'liberal' (12,6%), 'socialista' (12,6%) i 'socialdemòcrata' (11,5%) a La Vanguardia; i 'socialista' (17,7%) i 'apolític' (13,9%) a El Periódico de Catalunya. En el cas d'El País, l'audiència aposta especialment per l'etiqueta 'socialdemòcrata', mentre que el d'El Mundo tendeix a autodefinir-se com a 'liberal' o 'progressista'.

Pots clicar la pestanya o les fletxes per a consultar les dades dels diferents diaris.