El diari francès Le Figaro adverteix sobre la divisió a Catalunya en vista al referèndum de l'1 d'octubre, per explicar la situació que s'està vivint. El diari publica un article basat en una sèrie de punts per orientar els seus lectors. "El trencaclosques de Catalunya per organitzar el referèndum d’independència". Així es titula aquest detallat article, que comença preguntant-se si es podrà votar i si el resultat tindrà algun valor. Presenta així el procés català, com un trencaclosques de moltes peces que han d'encaixar per poder arribar a l'1-O. 

Per començar, el mitjà indica que "ara que s'ha fet oficial la votació" s'han multiplicat les mesures legals i judicials contra la causa i remarca que l'última notícia és la intervenció de material electoral a càrrec de la Guàrdia Civil. Ho justifica dient que "el Govern espanyol tem que un ‘sí’ signifiqui una crisi política, encara que digui que no reconeixerà la votació". D'altra banda, Le Figaro explica que des de principis de setembre, i malgrat les mesures que s'estan prenent, el Govern català assegura que ho té tot preparat per l'1 d'octubre".

"Un referèndum il·legal"

Aquest és el primer punt que analitza el diari francés, que fa un viatge al passat per recordar que l'any 2014 el Tribunal Constitucional va establir que els referèndums d’autodeterminació a nivell regional "no poden ser perseguits", i matisa que "aquesta decisió és la que el Govern català ha readaptat gràcies a una reforma parlamentària". 

Afegeix que tot i aquesta reforma parlamentària, "l'endemà mateix d’adoptar aquesta nova llei de Referèndum, Rajoy va suspendre aquests textos" i que "al cap d’una setmana també va suspendre la llei de Transitorietat, que defineix les mesures legals per crear un Estat independent".

"Alcaldes que s’oposen a la votació"

Le Figaro segueix explicant el "trencaclosques" fent menció del paper dels alcaldes catalans. "El 7 de setembre, el Govern català va demanar als alcaldes que entreguessin una llista de col·legis electorals disponibles amb l'objectiu de permetre que els votants exercissin el dret de vot als llocs habituals".

D'altra banda, posa de manifest que "cinc de les deu grans ciutats catalanes es neguen a organitzar la votació i un total de 122 alcaldes socialistes també ho han refusat". Explica que, per altra banda, ara com ara hi ha més de 700 alcaldes disposats a cedir locals, fet que no ha agradat al Govern espanyol, que "ha ordenat als seus jutges que citin aquests alcaldes i, en el cas que no es presentin, se n’ha ordenat la detenció".

"Les finances catalanes estan tutelades"

Una altra "peça" que destaca és la temptativa espanyola d'intervenir les despeses de Catalunya, una mesura que s'ha pres perquè "volen evitar que es destinin diners al referèndum". El diari subratlla que "l'Estat ha dit que assumirà el pagament dels salaris dels funcionaris i els serveis socials".

"Material de vot confiscat per l'Estat"

"L’última mesura d’atac és la logística del referèndum". Le Figaro informa els lectors que "les forces de l’ordre han escorcollat impremtes i diversos mitjans buscant paperetes i urnes" i que "el dia 15 de setembre la justícia va advertir alguns mitjans sobre la publicació d'anuncis lligats al referèndum".

"El poble s’ha mobilitzat contra les mesures restrictives"

Així conclou el diari francés el seu "trencaclosques", certificant que "sembla que l’únic que té a favor el Govern català és que totes aquestes mesures enforteixen el sentiment independentista del poble". No vol acabar sense recordar que la societat catalana es troba "dividida" pel que fa a la votació de l'1 d'octubre.