El PSC no ha aconseguit la "comprensió" que el primer secretari, Miquel Iceta, demanava fa uns dies a la gestora del PSOE per trencar la disciplina de vot del grup parlamentari socialista. El president de l'òrgan provisional, Javier Fernández, ha advertit en la roda de premsa posterior al comitè federal que les decisions preses per aquest òrgan vinculen els representants al Congrés. Per aquest motiu, a l'asturià no li ha tremolat el pols a l'hora de demanar als socialistes catalans que "assumeixin" que la negativa no serà possible en la sessió d'investidura del popular Mariano Rajoy.

"El PSC ha participat democràticament en una votació, i espero que n'assumeixi els resultats. No vull anticipar el no-compliment d’una decisió democràtica", ha reiterat Fernández després que l'abstenció s'hagi imposat per 139 vots a favor, amb 96 en contra i només dues abstencions. El president d'Astúries s'ha mostrat dialogant i afable al llarg del temps, de manera que vol tractar amb guant blanc la secció de Miquel Iceta. Ferraz resta a l'espera de la celebració del seu consell nacional, en què Iceta ha indicat que s'acabaria de decidir la qüestió, dimarts vinent.

El líder provisional diu per ara que no té cap pla i que només tractarà de "persuadir" perquè siguin "conseqüents" amb la resolució adoptada, els que volen desobeir. Està parlant de la saragossana Susana Sumelzo, la independent Margarita Robles, el basc Odón Elorza, entre altres díscols. "Hi ha un mandat imperatiu, insisteixo, del comitè federal, espero de cor que tinguem aquesta sintonia", ha demanat. En canvi, l'asturià es posa més nerviós quan li demanen sobre com tractarà l'exsecretari general, si és que es vol absentar el dia de la investidura. "No estic parlant de Pedro Sánchez ni de ningú en particular", ha dir per tancar el tema.

Però si hi ha una cosa que fa perdre els papers al tranquil Fernández és Podemos. Fa pocs minuts el secretari general de la formació lila, Pablo Iglesias, ha dit als ciutadans espanyols que ells seran a partir d'ara l'oposició perquè el tàndem Partit Popular i PSOE es consumarà com un tot. "Això no passarà, el PSOE és el primer partit de l’oposició, ho seguirà sent i ho veurem des del primer moment" que comenci la legislatura, s'ha defensat el president de la gestora. Així i tot, si a Fernández li és difícil explicar la decisió, al seu partit sembla que li costarà més.

"Convençuts" que acatarà

Segons ha sabut El Nacional a partir de fonts de la direcció pròximes a Susana Díaz, hi ha el convenciment en la secció andalusa que el PSC s'acabarà abstenint. "Estem segurs que el PSC vol estar dins del PSOE, i per aquest motiu ha votat avui", han dit les veus consultades. Aquesta afirmació podria correspondre amb un desig, més que una realitat, dels defensors de l'abstenció. El fet és que a la sortida del comitè federal, Miquel Iceta ha tornat a demanar "comprensió" i ha reivindicat la posició de la seva secció, que és la del no pel tret diferencial català.