La Fiscalia s'ha oposat a la decisió d'un jutjat d'instrucció de Badalona (Barcelona) d'arxivar la causa oberta contra sis regidors d'aquesta localitat per presumpta desobediència al suposadament haver obert l'edifici municipal durant el dia festiu del 12 d'octubre de 2016.

Segons han explicat fonts judicials a Europa Press, la fiscal va presentar aquest dilluns un recurs de reforma de 12 folis al mateix jutjat oposant-se a l'arxiu i, en el cas de no prosperar aquesta petició, la representant del Ministeri Públic "previsiblement" recorrerà davant de l'Audiència de Barcelona.

El titular-ne del Jutjat d'Instrucció 4 de Badalona (Barcelona) va decidir sobreseure el cas en concloure que no existeix delicte de desobediència: "Es van limitar --els edils-- a una mera 'performance'. El dret penal no castiga les performance", argumenta en un auto.

Els investigats eren el primer tinent d'alcalde i edil de Badalona Habitable, Oriol Lladó; el tercer tinent d'alcalde i edil de Badalona Democràtica, José Antonio Téllez; la de Serveis Socials, Agnès Rotger; la quarta tinenta d'alcalde i regidor de Badalona Educadora, Eulàlia Sabater; l'edil de Participació, Fàtima Taleb, i la d'Espais Públics, Francesc Duran.

El 12 d'octubre els sis regidors van accedir a l'edifici municipal i van tenir una breu reunió i, a les 8.30 hores, Oriol Lladó i José Antonio Téllez van comparèixer a les portes de l'edifici davant de la premsa i ciutadans, on Téllez va estripar un paper donant a entendre que era una còpia de la resolució judicial que impedia d'obrir aquell dia.

Argumentació

El jutge diu que, si en estripar el paper, haguessin ordenat l'obertura i veïns i funcionaris haguessin entrat a l'Ajuntament, "s'hagués produït la veritable desobediència, però el fet és que no es va produir, i els fets es van limitar a una mera performance".

El jutge també considera que l'edifici no estava realment obert al públic i que el fet que, per voluntat d'algun edil, algun veí els acompanyés a l'interior de l'edifici un dia festiu, això no és una obertura real.

La investigació va partir d'una denúncia que el mateix 12 d'octubre va presentar al jutjat de guàrdia el PP de Badalona.