La defensa de la família de l'expresident català Jordi Pujol ha aportat els seus propis pèrits al buidatge de l'últim pendrive aportat per la Policia a la causa que investiga el patrimoni familiar al Jutjat Central d'Instrucció 5 de l'Audiència Nacional, han informat a Europa Press fonts jurídiques.

Els advocats de la família Pujol han decidit assistir aquest dimarts amb els seus propis especialistes al desprecintat del dispositiu de 8GB de memòria de la marca Toshiba que va ser aportat recentment per agents de la Policia Nacional.

Les parts personades en el cas Pujol assisteixen des d'aquest dimarts al matí davant del jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata al buidatge, per a la seva posterior anàlisi, del dispositiu de memòria pendrive trobat "ordenant els diferents calaixos i armaris del seu despatx" per l'inspector en cap de la Secció Primera de Blanqueig de la Brigada Central de Blanqueig i Anticorrupció de la Policia Nacional, adscrita a la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF).

L'objecte de l'informe és determinar si d'aquest llapis de memòria se'n va extreure la documentació continguda en el CD aportat en la investigació i si tota la informació es va incorporar a la causa, segons han informat fonts jurídiques. L'informe, encarregat als agents de la Unitat d'Investigació Tecnològica (UIT) de la Policia, analitzarà quan es va fer la primera i l'última descàrrega, quan es va crear l'arxiu de cadascun dels registres, i d'haver patit modificacions, en quin moment i si s'ha produït algun esborrat.

Després de l'obertura del dispositiu, el magistrat ha fixat la presa de declaració com a testimonis del director adjunt operatiu (DAO) de la Policia fins a la seva jubilació el juny del 2016, Eugenio Pino, i de l'exresponsable d'Afers Interns Marcelino Martín Blas. Els dos van ser alts càrrecs de la Policia durant l'etapa de l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz.

El 16 de febrer serà el torn d'Eugenio Pino i un dia després compareixerà el comissari Marcelino Martín Blas amb la finalitat que, en una peça separada de la investigació sobre el patrimoni de la família Pujol, aclareixin la procedència d'una sèrie de documents aportats a aquesta causa.

Contradiccions d'Eugenio Pino

Fa setmanes que el jutge De la Mata i la fiscal Belén Suárez proven d'aclarir la procedència d'una sèrie de presumptes proves sobre el cas Pujol aportades per la Policia, a causa de les contradiccions entre les versions dels agents implicats en la investigació, entre els quals el mateix Eugenio Pino, màxim cap operatiu des del 2012 fins al juny del 2016.

Els dubtes sobre la feina policial van motivar l'obertura d'una peça separada en la qual el jutge de la Mata s'ha servit també de la denúncia del director de l'agència de detectius Mètodo 3, Francisco Marco. Segons la versió d'aquest, els policies van simular haver accedit al seu ordinador personal per obtenir unes proves, malgrat que ell mai no ha tingut informació sobre Pujol.

El jutge de la Mata ha citat el 23 de febrer dos exdetectius de Mètode 3, Julián Ángel Peribáñez Rius i Antonio Tamarit Febrero. Ambdós declararan com a testimonis en ser identificats per qui va ser el seu cap, Francisco Marco, com els empleats que, en connivència amb agents de la Policia, van aportar proves falsejades sobre el cas Pujol.