635844234693186828w

La CUP ha sortit del seu "Debat Nacional" de Manresa tal com n'havia entrat: demanant a Junts pel Sí un candidat alternatiu a Artur Mas. La resta de demandes són les mateixes: "ruptura, pla de xoc i procés constituent", en paraules de la número dos per Barcelona, la diputada Anna Gabriel. La jornada s'ha tancat amb la votació, no prevista, de les quatre alternatives a debat. El resultat de les votacions, no vinculant, ha estat:

  • Demanar a Junts pel Sí (JxSí) una alternativa a Mas: 823 vots
  • Anar a noves eleccions al Parlament de Catalunya: 574
  • Acceptar Artur Mas: 434
  • Esperar que se celebrin les eleccions generals espanyoles del 20D: 139
Gabriel ha estat molt contundent en el seu parlament final. S'ha dirigit a Junts pel Sí directament i en to gairebé irat: "Passem a la ofensiva, apretem l’accelerador", ha dit. "Volem què, com quan i qui a l’alçada de les circumstàncies".

Ha aclarit que la CUP no vol imposar-se ni fer xantatge. L'acord ha de ser "no en base al nostre programa, sinó als mínims que es mereix el país" i ha reclamat el compliment de la declaració de ruptura del 9 de novembre, que, al seu parer, ja s'ha començar a incomplir amb el recurs al Tribunal Constitucional contra la suspensió demanada i obtinguda pel govern espanyol.

Amenaces de JxSí

Gabriel ha acusat JxSí d'enredar les negociacions amb amenaces. "La CUP no ha posat les eleccions sobre la taula. Ho han fet ells, no nosaltres. Si hi ha eleccions serà perquè Junts pel Sí no ha mogut la fitxa que la gent li demana que mogui", en referència a Artur Mas, que sembla ser l'obstacle únic que veuen a l'acord amb la coalició majoritària de l'independentisme.

La diputada ha remès la presa definitiva de posició de la CUP a una Assemblea Nacional, aquesta vinculant, que se celebrarà entre el 12 i el 27 de desembre.

Abans d'ella havia intervingut el diputat per Girona Benet Salellas, que ha insistit que el resultat del conclave es pot resumir en quatre conceptes: ruptura, procés constituent, pla de xoc social i una presidència alternativa que no recaigui en Artur Mas. Ha afegit que la CUP ha ofert fins a cinc propostes diferents de presidència i govern als negociadors de JxSí.

Tots els diputats de la CUP que han intervingut han lloat la seva militància i la seva mecànica de treball. "La CUP decideix amb la seva militància, els seus col·laboradors i la seva gent, que és el millor que té", ha dit la mateixa Gabriel, que s'ha vantat que JxSí esperava fer trontollar la seva cultura política, però "no han acabat amb el nostre model de presa de decisions".

Abans de Gabriel ha parlat l'exdiputat David Fernàndez, que ha donat les "gràcies per la unitat popular" i ha reconegut que "segurament tenim totes contradiccions però estem obligats a oblidar el pessimisme". Ha acabat molt encès, cridant: "No fallarem a la voluntat política del nostre poble!".