La Coronela de Barcelona ha denunciat que l’Ajuntament no l’autoritza a fer la desfilada que ha protagonitzat cada Diada dels darrers cinc anys reproduint, amb vestits d’època, el camí que va fer Rafael Casanova l’11 de Setembre del 1714, fins a acabar amb una ofrena floral a la Ronda Sant Pere.

El recorregut comença des de la Porta Gòtica del Consell de Cent al carrer Ciutat, d’on va sortir Casanova. I aquí hi ha el problema, atès que el comissionat de Memòria Històrica ha denegat als membres de la fundació creuar aquesta porta, al·legant que l’Ajuntament té una participació destacada en la celebració de la Diada i que no s’adiu “amb participar en una desfilada d’època”, segons asseguren els responsables de La Coronela a través de la seva pàgina de Facebook.

“És com si la Coronela de Barcelona no fos prou digna”, es lamenta aquesta organització.

En l’entrada de Facebook, denuncien que des de l’Ajuntament no s’han volgut escoltar altres propostes que han plantejat, com oferir-se per fer guàrdies en les jornades de portes obertes als accessos del Saló de Cent i a la Porta Gòtica del consistori, i que han demanat en dues ocasions reunir-se amb el comissionat des que hi ha nou govern a la ciutat però no els han donat data fins al 14 de setembre.

“Des d’aquest nou consistori es creuen que som un grup paramilitar, que el nostre origen és un determinat partit polític”, lamenten i aprofiten per desmentir que els agradi la guerra o hagin nascut de cap partit.

En el text que han penjat a Facebook, apunten que aquesta decisió podria obeir a “represàlies” per haver organitzat una campanya en favor del Born Centre Cultural. “A l’actual consistori no li interessa el que representem i ens censura, recordant períodes de la història més negra i recent”, asseguren.

Amb tot, anuncien que faran igualment l’ofrena floral, amb el mateix recorregut i escortant les entitats, partits i associacions que s’afegeixin a la comitiva.

La Coronela de Barcelona era una milícia no professional, integrada per membres dels gremis, que va liderar la defensa popular de la ciutat durant el setge del 1714.